Hjelpearbeidere misbrukte barn

LONDON/OSLO (Dagbladet): Pedofile infiltrerer veldedighetsorganisasjoner i den tredje verden, hevder britisk politi. En organisasjon som Redd Barna har hatt flere samarbeidsprosjekter med, er spesielt i søkelyset. Nå vil Redd Barna kreve vandelsattest av sine hjelpearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To britiske hjelpearbeidere har allerede innrømmet å ha forgrepet seg på foreldreløse, sultrammede smågutter i Etiopia. Minst seks andre britiske og kanadiske hjelpearbeidere er i søkelyset. Alle er tilknyttet den anerkjente, sveitsiske veldedighetsorganisasjonen Terre des Hommes Lausanne (Tdh), skriver The Guardian.

Norske Redd Barna har hatt flere samarbeidsprosjekter med Tdh.

- Jeg har ikke oversikt over hvorvidt det pågår et samarbeid mellom våre organisasjoner i Etiopia nå, sier informasjonsleder Lars Grønseth i Redd Barna til Dagbladet.

Pedofiliring

Politiet i Storbritannia ser ikke bort fra at de står foran en internasjonal pedofiliring med forgreininger til andre organisasjoner. Innad i veldedighetsmiljøene er det vel kjent at menn som tiltrekkes seksuelt av mindreårige, søker seg til u-landsprosjekter for å få tilgang på barn. De fleste tar seg jobber enten direkte i hjelpearbeidet eller som lærere, hevder britisk politi. Misbruket av barn i u-land antas å være på nivå med den tradisjonelle sexturismen.

Skjult problem

- Vi er klar over at menn med pedofil legning tiltrekkes av en organsisasjon som vår. Dette er noe vi aldri helt kan gardere oss mot, sier stedfortredende generalsekretær i Redd Barna, Marianne Borgen.

Ifølge henne har Redd Barna aldri hatt saker der medarbeidere har misbrukt barn de er satt til å hjelpe. Hun kjenner derimot til at et par mindre organsisajoner har hatt problemer av denne karakter. Hvilke organisasjoner dette er, vil Borgen ikke ut med.

- Dette er et skjult problem: Pedofile er ofte flinke personer som skaper tillit. Overgrepene er dermed vanskelige å oppdage.

For å sikre at ikke dømte pedofile slippes inn i organisasjonen, ber Redd Barna nå Barne- og familiedepartemenetet om rett til å be om vandelsattester fra søkere og egne ansatte.

- En politiattest vil begrense muligheten for å få inn pedofile. I tillegg ville det være et signal ut til disse folka, sier Borgen.