Hjelpearbeidere rømmer Somalia

Samtidig trues landet av en sultkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Minst tjue hjelpearbeidere har blitt drept i Somalia hittil i år. Nå reiser hjelpearbeidere ut av landet eller til tryggere områder. Samtidig trues landet av sult, inflasjon og uroligheter.

Blir truet

I den somaliske hovedstaden Mogadishu har det dukket opp løpesedler hvor hjelpearbeiderne trues med at de kommer til å bli drept. FN trekker noen av sine ansatte ut av de farligste områdene og kutter ned på arbeid rundt om i Somalia.

I tillegg til de tjue drapene på vestlige og somaliske hjelpearbeidere har 17 hjelpearbeidere blitt kidnappet hittil i år, 13 av dem er fortsatt i fangenskap. På grunn av angrep på hjelpearbeidere uteblir også donasjoner til hjelpearbeid i landet, skriver New York Times.

Fredag ble tre eldre lokale ledere drept av maskerte menn. I begynnelsen av måneden ble en FN-topp drept på vei ut av en moské.

Flere grupper av somaliske islamistbevegelser har fordømt terroristhandlingene.

- Kan føre til sultkatastrofe
FNs World Food Program
 er bekymret over situasjonen ettersom de mener Somalia kan være på vei mot en sultkatastrofe.

- Hvis vi ikke får økt hjelpen til utedeling av mat og til annet humanitært arbeid i de neste månedene kan deler av landet komme ut i en katastrofe liknende sultkatastrofen i 1992 og 1993 da tusenvis av mennesker døde, sier Peter Goossens, talsmann for WFP i Somalia i en pressemelding fra WFP. 

VENTER: Somaliske menn venter på mat fra FNs World Food Program. Foto: Jose Cendon, AFP/SCANPIX
VENTER: Somaliske menn venter på mat fra FNs World Food Program. Foto: Jose Cendon, AFP/SCANPIX Vis mer

Matvareprisene har steget raskt og millioner av mennesker som tidligere så vidt klarte seg har ikke lenger råd til grunnleggende matvarer. I storbyene har matprisene steget med opp til 500 prosent, skriver New York Times. 

Ifølge WFP er matprisene et større problem enn tilgangen på mat. De  forventer at antallet mennesker som trenger å få utdelt mat vil være 3,5 millioner innen desember.

I tillegg til angrep fra terrorister er WFPs mattransporter utsatt for pirater. Hittil i år har båtene som frakter 90 prosent av maten WFP deler ut blitt angrepet 24 ganger. Fem sjåfører som jobbet for WFP er blitt skutt og drept i Somalia hittil i år.

Hjelpearbeidere rømmer Somalia
FN-TOPP DREPT: Osman Ali Ahmed blir begravet 7. juli i år. Han ble drept på vei ut av en moské.