Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelpearbeidere såret i angrep i Homs

Både regimet og opprørere beskylder hverandre for å bryte våpenhvilen.

EVAKUERT: Sivile med noen få eiendeler på vei ut av de beleirede delene av Homs i Syria til et avtalt møtepunkt, Lørdag skulle humanitær hjelp bringes inn, men det skjedde lite fram til ettermiddagen. Foto: Reuters / NTB scanpix
EVAKUERT: Sivile med noen få eiendeler på vei ut av de beleirede delene av Homs i Syria til et avtalt møtepunkt, Lørdag skulle humanitær hjelp bringes inn, men det skjedde lite fram til ettermiddagen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da transport av nødhjelp til befolkningen i den beleirede byen Homs i Syria endelig kom i gang lørdag, ble konvoien angrepet.

Til sammen skal fire personer skal ha blitt skadd — blant dem sjåføren av transporten — da konvoien ble beskutt, melder syrisk fjernsyn.

Både det syriske militæret og opprørsstyrker beskylder hverandre for å bryte våpenhvilen som kom i stand torsdag, og for å stå bak angrepet.

Lørdag morgen, den andre dagen som omfattes av våpenhvilen, var planen å få brakt inn nødhjelp, men sammenstøt i gamlebyen av Homs, satte det hele på vent. En rekke eksplosjoner ble hørt tidlig på morgenen og konvoien kom først i gang nærmere kvelden.
I overkant av 80 sivile med barn og gamle ble brakt ut av området fredag.

Ventet hele dagen - Det blir skutt mot lastebilen med nødhjelp og teamet om bord. Sjåføren er skadd, meldte Syrisk Røde Halvmåne ved 16-tiden lokal tid da konvoien med nødhjelp endelig var kommet i gang.

Lastebilen var lastet med rasjoner til 2.500 mennesker, medisinsk utstyr, tepper og annet til både de som må bli igjen i byen og de som etter hvert skal evakueres.

Guvernøren i Homs, Talal al-Barazi, beskylder opprørsgrupper for å stå bak det siste angrepet.

- Det er bevæpnede opprørsgrupper som brøt våpenhvilen i gamlebyen i dag morges da de kastet granater på politiets hovedstasjon i Saa-området, sier Barazi.

Våpenhvile Beleiring av gamlebyen i Homs er blitt et symbol på den syriske sivilbefolkningens lidelser.

Ifølge aktivister har de 2.000— 3.000 menneskene som er beleiret i Homs, i flere uker overlevd på lite annet enn oliven.

NYTT ANGREP: FN-biler i de beleirede bydelene av Homs i Syria. Siden torsdag har man jobbet med å få ut gamle og barn fra byen der det er svært vanskelig med mat og helsehjelp. Lørdag ble en kolonne angrepet, tross avtale mellom partene om våpenhvile. Beskyldningen hagler mellom partene, og ingen har tatt på seg ansvar for det siste angrepet. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB scanpix
NYTT ANGREP: FN-biler i de beleirede bydelene av Homs i Syria. Siden torsdag har man jobbet med å få ut gamle og barn fra byen der det er svært vanskelig med mat og helsehjelp. Lørdag ble en kolonne angrepet, tross avtale mellom partene om våpenhvile. Beskyldningen hagler mellom partene, og ingen har tatt på seg ansvar for det siste angrepet. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Torsdag bekreftet FN at FN og Syria har inngått en avtale om at sivile i de beleirede områdene av Homs skal få tilført nødhjelp, og at skadde og sårede skal kunne fraktes ut av byen.

Avtalen kom i stand få dager etter at Assad-regimet og representanter for opposisjonen møttes til fredssamtaler i Genève, blant annet for å diskutere Homs.

Befolkningen i Homs utgjør bare en brøkdel av alle som er beleiret i Syria og dermed avskåret fra nødhjelp.

(NTB)


BELEIRET: Sivile i Homs forsøker å få med seg de viktigste eiendelene før de kommer seg ut av den beleirede byen. Torsdag ble det enighet om våpenhvile mellom partene. Fredag ble i overkant av 80 mennesker brakt ut. En kolonne med nødhjelp ble beskutt lørdag. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB scanpix
BELEIRET: Sivile i Homs forsøker å få med seg de viktigste eiendelene før de kommer seg ut av den beleirede byen. Torsdag ble det enighet om våpenhvile mellom partene. Fredag ble i overkant av 80 mennesker brakt ut. En kolonne med nødhjelp ble beskutt lørdag. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart