Hjelpearbeidere tatt som gisler

34 utenlandske og sudanske hjelpearbeidere ble tatt til fange av rasende flyktninger i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hjelpearbeiderne ble tatt som gisler av rasende flyktninger etter en politiaksjon i leiren Kalma, i den sørlige delen av provinsen Darfur i Vest-Sudan.  

- Ifølge opplysninger fra våre folk i området, ble de tatt som gisler på søndag. I går ble alle utenlandske satt fri, men fortsatt holdes en håndfull sudanske hjelpearbeidere som gisler, sier presserådgiver Astrid Sehl i Flyktningehjelpen til Dagbladet.no.

Det skal være sju sudanere fra organisasjonen WES som fortsatt holdes fanget.

Det bor til sammen 150 000 mennesker i Kalma. Dette er Darfurs største flyktningeleir, som ligger en halvtimes kjøring fra provinshovedstaden Nyala. Det er flere ganger rapportert om vold mellom ulike flyktningegrupper i leiren

Krever sjeik løslatt 

Bakgrunnen for gisselaksjonen var at sudansk politi gikk inn i leiren på søndag, under påskudd av at noen hadde hugget ved utenfor leiren uten tillatelse.

To personer, blant dem en lokal sjeik, ble arrestert. Sjeiken skal være en lokal  lederskikkelse, og pågripelsen førte til sterke reaksjoner blant ei gruppe flyktninger i leiren. 

De rasende flyktningene omringet deretter en klinikk der hjelpearbeiderne befant seg, og nektet dem å forlate stedet.

FLYKTNINGELEIREN KALMA:  34 hjelpearbeidere ble tatt som gisler i Darfurs største flyktningeleir. Foto: SCANPIX/EPA
FLYKTNINGELEIREN KALMA: 34 hjelpearbeidere ble tatt som gisler i Darfurs største flyktningeleir. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Kilder Reuters har vært i kontakt med hevder at myndighetene vurderer å etterkomme gisseltakernes krav om å sette sjeiken fri fra politiets varetekt.


Ingen norske gisler

Flyktningehjelpen er den av de norske hjelpeorganisasjonene som er tyngst inne i Sør-Darfur.


- Vi holder akkurat nå på å gjennomgå situasjonen. Ingen av våre er tatt som gisler, og heller ingen andre nordmenn skal være involvert, sier presserådgiver Astrid Sehl til Dagbladet.no.

Leger uten grenser driver blant annet en medisinsk klinikk i Kalma-leiren, men ingen av deres hjelpearbeidere er blant gislene.

- Vi følger situasjonen nøye, spesielt med tanke på sikkerheten, men vi har foreløpig vært i stand til å fortsette jobben i leiren, sier informasjonsmedarbeider Lars Schwed Nygård til Dagbladet.no.

Ifølge CNN var det hjelpearbeidere fra Sudans Røde Kors, sudanske myndigheter og bistandsorganisasjonen CHF som opprinnelig ble tatt til fange.

Krigsherjet provins

Darfur-krisen startet vinteren 2003, da opprørsbevegelser gikk til angrep mot regjeringsmål i Darfurs byer.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner svarte Sudans regjering i Khartoum med å støtte den arabiske Janjaweed-militsen, som satte i gang en brutal kampanje mot landsbyer i regionen.

Siden kampene startet er inntil 300 000 mennesker blitt drept, mens to millioner er blitt tvunget på flukt fra sine hjem.