Hjelpeløse kvinner?

Vibeke Klemetsen (33) innrømmer at hun gikk tilbake til eksmannen for pengenes skyld. Hører jeg gammelfeministene stønne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg var ni da mora mi begynte å indoktrinere meg: «Du må tjene dine egne penger. Ingen mann skal forsørge deg, du skal forsørge deg selv». Mammas mantra forfulgte meg, jeg tok budskapet så på alvor at jeg kviet meg mot å bli påspandert en eneste kinobillett. Vibeke Klemetsen hadde kanskje ikke så streng mor. I et intervju med ukebladet Kamille advarer hun kvinner mot å gjøre seg økonomisk avhengig av sine menn. Hun sier:«Jeg var avhengig av Daniel – særlig økonomisk». Hun innrømmer at hun gikk tilbake til eksmannen Daniel Franck flere ganger på grunn av pengene hans. Det er en ganske modig og ubehagelig innrømmelse.

VI SOM LESER ukeblader og studerer kjoler, vet hvem Vibeke Klemetsen er. Hennes status har vært glamourjente. Hun var gift med snowboardkjendisen Daniel Franck. Mens eksmannen reiste jorda rundt med brettet sitt, satt hun hjemme og passet barn og ventet. Hun var hans trygge havn, og sørget for maks økonomisk utrygghet for seg selv.

MITT INNTRYKK er at kvinner som er ti år yngre enn meg – altså i begynnelsen av 30-åra, ikke 40-åra – i langt større grad er villige til å la seg forsørge. Jeg skjønner ikke at de tør. Har ikke damene vokst opp med Gro Harlem Brundtland, da? De plasserer seg i økonomiens vold. Og ja, det er mange slags kjærlighet. Uansett er kjærligheten mer ustabil enn før. Derimot er betydningen av penger, status og å bli sett (som det heter) blitt større. Raskeste vei til velstand og kjendisstatus er fortsatt å være kona til noen.

BAK ENHVER FOTBALLPROFF står kona. Idrettsenker, vestkanthustruer og golddiggers (flytende overganger) og kvinner uten utdanning eller/og med minoritetsbakgrunn er kvinnegrupper som i særlig grad lar seg forsørge av sine menn.

Jeg får kjeft av yngre venninner som mener 40-åringen er håpløs gammelfeministisk når jeg kommer trekkende med prinsipper om uavhengighet, integritet og pensjonspoeng. Jeg sier: «Hva skjer med maktbalansen i forholdet når han lever livet ute mens hun venter hjemme?» De svarer: «Slapp av. Dagens kvinner koser seg så lenge det varer og shopper litt ekstra for å få tida til å gå». Generasjonskløfta er et faktum. Jeg mener at feministene fra 70-tallet la inn årene for tidlig.

KLEMETSEN ER i gang med utdanning og fikser tilværelsen som alenemor. Hennes nye motto er: «Heller selvstendig i liten leilighet enn avhengig i stor kåk». Jammen har ikke dama erfart mammas mantra.