Hjelpeløse mann

Årets slagord er «Pass på mannen din». Han klarer det nemlig ikke selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HÅKON NESBAKK (66) fra Brumunddal er som menn flest. Plagene hans var ikke noe å mase om. I lang tid hadde han kjent ubehag ved vannlating. Kona ble svært bekymret. Hun brukte barna og barnebarna som pressmiddel for å true meg til legen, fortalte 66-åringen i «God Morgen Norge». Håkon Nesbakk hadde prostatakreft. Og han lever.

DEN ER OMTRENT så stor som en kastanjenøtt, og påvirkes av mannlige kjønnshormoner. Alle menn har prostata, men de snakker ikke om den. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn. Kreften rammer flest menn over 60 år, men øker i gruppa 50 til 60. Sykdommen er vanlig, men tabubelagt. Det handler om seksualitet og om menn som nekter å forholde seg til sin egen helse og kropp.

SMERTER? Ikke noe å bry seg om. Blod i urinen? Går nok over. Ja, når han er død går det nok over. Flere kunne overlevd kreften hvis de oppsøkte lege før. Men mannfolkene har en magisk evne til å fortrenge mye (også samlivsproblemer) og håpe at det går over. Stakkars mannfolk, hva er det med dere? Kom igjen!

FOR FJERDE GANG har PROFO (Prostatakreftforeningen) en aksjon for å få mer fokus på mannekreften. Årets varme slagord er «Pass på mannen din». Foreningen frir til kona. Det spilles på kvinners tradisjonelle omsorgsrolle. Mannen er helsemessig «et barn» som ikke kan ta ansvar for seg selv. Kona kjenner mannen bedre enn ham selv. Men ikke alle menn har ei kone i våre dager. Mange gamle menn er faktisk dønn ensomme der de sitter og tier.

For konene blir helseansvaret stort. Kvinner skal passe på barns helse, på gamle foreldres, mannens og egen helse. Ikke rart at det går på helsa løs.

PROSTATA ER en gammelmannssykdom. Men ingen vil være gamle menn lenger. Idealet er potente pensjonister om klatrer i fjell og gifter seg med sin tredje kone. Pensjonistidealene heter Bill Clinton (62) og Clint Eastwood (78). Bestefar i godstolen er borte. Dessuten er kreften knyttet til seksualitet. Og seksualitet er knyttet til identitet, og ikke minst for menn. Håkon Nesbakk fortalte på TV 2 at han ble veldig frustrert over bivirkningene av kreftbehandling, nemlig urinlekkasjer og ereksjonssvikt. Men Håkon er ikke lenger en typisk mann: For se, han snakker.

MANDAG BLE PROFOs forskningspris utdelt til professor Sophie D. Fosså ved Radiumhospitalet. Kreftforeningen lovet å øke prisbeløpet i åra som kommer. Fortsatt blir det forsket ekstremt mye mindre på prostatakreft enn på brystkreft. Forskjellsbehandlingen er urimelig. Fortsatt vil menn heller snakke om sine gamle idrettsskader.