Hjelpeløse mann

Årets slagord er «Pass på mannen din». Han klarer det nemlig ikke selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HÅKON NESBAKK (66) fra Brumunddal er som menn flest. Plagene hans var ikke noe å mase om. I lang tid hadde han kjent ubehag ved vannlating. Kona ble svært bekymret. Hun brukte barna og barnebarna som pressmiddel for å true meg til legen, fortalte 66-åringen i «God Morgen Norge». Håkon Nesbakk hadde prostatakreft. Og han lever.

DEN ER OMTRENT så stor som en kastanjenøtt, og påvirkes av mannlige kjønnshormoner. Alle menn har prostata, men de snakker ikke om den. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn. Kreften rammer flest menn over 60 år, men øker i gruppa 50 til 60. Sykdommen er vanlig, men tabubelagt. Det handler om seksualitet og om menn som nekter å forholde seg til sin egen helse og kropp.

SMERTER? Ikke noe å bry seg om. Blod i urinen? Går nok over. Ja, når han er død går det nok over. Flere kunne overlevd kreften hvis de oppsøkte lege før. Men mannfolkene har en magisk evne til å fortrenge mye (også samlivsproblemer) og håpe at det går over. Stakkars mannfolk, hva er det med dere? Kom igjen!

FOR FJERDE GANG har PROFO (Prostatakreftforeningen) en aksjon for å få mer fokus på mannekreften. Årets varme slagord er «Pass på mannen din». Foreningen frir til kona. Det spilles på kvinners tradisjonelle omsorgsrolle. Mannen er helsemessig «et barn» som ikke kan ta ansvar for seg selv. Kona kjenner mannen bedre enn ham selv. Men ikke alle menn har ei kone i våre dager. Mange gamle menn er faktisk dønn ensomme der de sitter og tier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer