Hjelpeløse mot kortsvindlere

- Å sikre seg mot kortsvindel er umulig. I stedet setter vi kreftene inn på raskt å oppdage utro tjenere, sier direktør Gunstein Melbø i Visa Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ble en servitør av utenlandsk opprinnelse på en pizzarestaurant i Trondheim fengslet, siktet for dokumentfalsk og grovt bedrageri.

Ifølge siktelsen skal servitøren ha notert numrene på kredittkortene til mellom fem og ti av restaurantgjestene, og fakset opplysningene videre til en bekjent av seg ved en nyåpnet restaurant i Hellas.

Reagerte

- Restauranten i Hellas var et godkjent brukersted, og personen som mottok opplysningene fra servitøren i Trondheim tastet inn kortnummer og beløp manuelt. Beløpenes størrelse gjorde at det ble reagert, sier direktør Ketil Fridheim i Europe Norge nettverk, som blant annet utsteder Eurocard og MasterCard.

Foruten innehavere av Eurocard, ble kortkunder i Visa Norge svindlet av trondheimservitøren og hans medsammensvorne.

Hvor stort beløp kortkundene ble svindlet for totalt er ennå uklart, men så langt skal det være snakk om transaksjoner for 300000 kroner.

Har ansvar

Kortkunder som utsettes for utro tjenere på godkjente brukersteder, kan imidlertid være beroliget: Kortselskapene har ansvaret for samtlige transaksjoner som går via deres betalingssystem - med mindre kortkunden har utvist grov uaktsomhet.