Hjelpen holdes tilbake

Mens tusener har tilbragt over to døgn på hustak og i tretopper over vannmassene i Mosambik, sies det at tre hjelpehelikoptre holdes tilbake i Pretoria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der blir de værende til Sør-Afrikanske myndigheter blir garantert at Mosambik plukker opp regningen etter redningsaksjonen.

Ingen vet hvor mange som er savnet i vannmassene, som enkelte steder har en dybde på tre meter. 150 er er så langt meldt døde i Mosambik, mer enn 200 000 er hjemløse og 800 000 mennesker er i fare. Hele landsbyer er fullstendig isolert. Landsbyboere har så langt overlevd ved å klarte opp på hustak, i trær og i høyspentmaster der de venter på hjelp.

Alene i natten

Sør-Afrikanske redningshelikoptre sirkler over vannmassene. Bare i går reddet de 2000.

- Men vi er langt fra i stand til å redde alle, sa talskvinne Michele Quintaglie fra FNs World Food Program (WFP) til BBC i går.

- Tusener vil bli forlatt hjelpeløse i kveld. Disse menneskene må klare seg gjennom natten på egen hånd.

WFP anslo mandag at 55 000 mennesker i Mosambiks sørlige Gaza-provins nå trenger hjelp. I Save lenger nord er det 30 000 mennesker i samme situasjon.

Usle syv helikoptre deler den enorme oppgaven å redde titusener.

Norsk nødhjelp
Norsk nødhjelp Vis mer

Dystre utsikter

Værgudene ser ikke ut til å ville hjelpe menneskene som klamrer seg til hustak og trær. Kraftig regnvær fra Zimbabwe og Sør-Afrika gjør at elvene går enda lengre over sine bredder, og dekker store deler av sør-Mosambik. Samtidig truer byråkratiske forsinkelser med å hindre mer hjelp fra luften. Minst tre helikoptre sies å stå standby i Pretoria, men hjelpearbeidere hevder Sør-Afrika ikke vil sette helikoptrene i tjeneste før Mosambik lover å betale regningen.

Minst 200 mennesker er bekreftet døde i flommene som har herjet det sørlige Afrika de siste ukene.

MÅ VENTE: Kun syv helikoptre sirkler over de mange tusen flomofrene i Mosambik. De fleste av beboerne i Chokwe-provinsen må klare seg alene gjennom enda en natt.