Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hjelpen kom aldri, selv om vi ropte på den

Drapssiktede Shahzad Khan gikk på antipsykotisk medisin, men lillebror Tahir klarte ikke å få ham tvangsinnlagt før søstrene ble skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tahir Kahn (29) er opprørt over at flere medier og debattprogrammene på NRK1 og TV2 i går kveld dro inn norskpakistanske politikere og ulike eksperter for å diskutere trippeldrapet.

Han synes det er ubegripelig at «æresdrap» blir et tema før politiet har avhørt den siktede, og samtidig som han mener psykiatri er det man burde diskutere.

- En integrert familie

- Hvordan i helvete kan folk som Afshan Rafiq (høyrepolitiker) og Hege Storhaug (i Human Rights Service) sitte og spekulere om ting de ikke vet noe om? De kjenner ikke familien. Det er helt forferdelig, det er vi som får skylden, sier Tahir til Dagbladet.no.

Han avviser at arrangerte ekteskap eller islamisme har noe med drapshandlingene å gjøre.

- Søstrene mine fikk lov til å gjøre det de ville, de hadde egne jobber og sto på. Vi er en integrert, norskpakistansk familie, sier den sorgtyngede 29-åringen, og understreker at det også gjelder Shahzad.- Han er helt integrert og er glad i det norske samfunnet. Barna hans går på skole i Norge, hvorfor skulle han la dem gjøre det om han var noen islamsk ekstrimist? Vi er liberale muslimer, like religiøse som dere er kristne, sier Tahir.

- Veldig syk

Han er ikke i tvil om at noe knyttet til de langvarige psykiske problemene til storebroren, kalt «Amir» blant venner, førte til den ufattelige tragedien søndag kveld - en hendelse han mener kunne vært unngått.

SKUTT OG DREPT: Søstrene Saadia Shaheen (24)(t.v.), Nafisa Khan (13) og Sobia (27)(ikke avbildet) ble etter alt å dømme drept av sin egen storebror i hjemmet på Kalbakken søndag kveld. Foto: PRIVAT
SKUTT OG DREPT: Søstrene Saadia Shaheen (24)(t.v.), Nafisa Khan (13) og Sobia (27)(ikke avbildet) ble etter alt å dømme drept av sin egen storebror i hjemmet på Kalbakken søndag kveld. Foto: PRIVAT Vis mer

- Hadde vi fått hjelp, hadde ikke dette skjedd. Det er det som er så forferdelig. Hjelpen kom aldri, selv om vi ropte på den, sier Tahir til Dagbladet.no.

Han viser til at han to ganger oppsøkte brorens fastlege for å sørge for at Shahzad ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Det skjedde etter at han for alvor hadde lagt merke til endringer i oppførselen for rundt et halvt år siden.

- Psykisk sykdom er tabu for mange utlendinger. Derfor snakket ikke Amir med meg om problemene, men jeg så symptomene på at han var syk. For eksempel «pratet» han med mamma, som døde for mange år siden, forklarer Tahir.

Sykdommen skal også ha gitt seg utløp i aggresjon. Ifølge Tahir, som har en jobb på legevakta i Oslo, har broren fått skrevet ut både antidepressiva og antipsykotiske medikamenter.

- For noen måneder siden truet han meg, noe sånt hadde aldri skjedd før. Det gikk opp og ned. Noen ganger virket han helt fin, andre ganger var han helt borte, sier broren, som altså mente at medisineringen langt fra var nok.

- Da jeg jeg gikk til legen hans for å få ham innlagt fikk jeg beskjed om at han hadde kontroll, at Amir fikk piller. Medisinen roet ham ned, men det hjelper jo ikke på lang sikt når man er så syk, sier Tahir.

- Vi er tross alt søsken

29-åringen har ikke hørt noe om at den ett år eldre broren har vært truende mot søstrene.

image: - Hjelpen kom aldri, selv om vi ropte på den

- Vi hadde selvfølgelig våre uenigheter, men vi løste dem. Vi er tross alt søsken, sier han, som sammen med to yngre brødre og andre slektninger nå prøver å fatte hva som har skjedd.

Mens Tahir og en 22 år gammel bror ville forklare seg til politiet så godt de kunne allerede drapsnatta, er 20-åringen som oppdaget ugjerningen ennå for preget til å snakke om det som skjedde, ifølge Tahir.

- Vi i familien har vært samlet siden søndag. Det har ikke gått helt opp for noen av oss ennå, sier 29-åringen, som forklarer at han tror han har større forståelse av de psykiske problemene til Shahzad enn de yngre brødrene.

Tahir forteller at han er helt knust etter søstrenes død, og at det er vanskelig å snakke med media om tragedien. Han har ikke orket å lese aviser denne uka.

- Hva som er årsaken får politiet finne ut av. Det eneste jeg vet er at han åpenbart var psykisk syk og at vi er skuffet over at helsevesenet ikke gjorde mer. 

Shahzad Khan ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter pågripelsen, og blir klokka 13 i morgen framstilt for varetektsfengsling. Han blir imidlertid trolig værende på sykehus en tid framover.

- I går fikk vi snakket med ham og advokaten for å få samtykke til å innhente informasjon fra helsevesenet, vi vet foreløpig ikke hva som kommer derfra, opplyser politiinspektør Terje Kristiansen til Dagbladet.no

<B>KOLLAPSET UNDER PÅGRIPELSE:</B> Shahzad Khan (30) er siktet for forsettelig drap på sine tre yngre søstre.
<B>SØRGET:</B> Venner og bekjente av de avdøde møtte i går kveld opp utenfor åstedet for å sørge, be og tenne lys.