Hjelpen kommer - kulda dreper

Hjelpearbeidere fra en rekke land, deriblant Norge, strømmer til Iran for å hjelpe etter jordskjelvkatastrofen. Men mye av hjelpen kan komme for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i går natt og i natt krøp gradestokken ned mot ti minusgrader. Trolig ligger tusenvis av mennesker begravd i ruinene. Med kulda blir mulighetene for å overleve mindre for hver eneste time som går.

Kulda er også en enorm påkjenning for dem som graver i ruinene. Mange av dem graver med bare hendene eller med enkle redskaper.

Det er meldt enda kaldere vær i dagene som kommer.

Kaos

Det hersket i går kveld fullstendig kaos omkring tallet på døde og skadde etter jordskjelvet i det sørøstlige Iran fredag morgen. Det man vet, er at det dreier seg om titusener av mennesker.

Iranske myndigheter opererer med 20000 bekreftet døde. Noen lokale talsmenn sier at tallet kan være det dobbelte, andre mener antall drepte er lavere enn det myndighetene har opplyst. Men tragedien dreier seg ikke bare om oldtidsbyen Bam som hittil har fått all fokus.

I områdene rundt Bam bor det 120000 mennesker. Flere byer og landsbyer er kraftig rammet av jordskjelvet. Veiforbindelsen til flere av landsbyene er brutt, så redningsmannskaper kan bare komme fram med helikoptre.

Inntil i går kveld ble det opplyst at 5500 personer var gravlagt i Bam, de fleste i massegraver.

Kuldegrader

Hvor mange tusen som fremdeles ligger i ruinene, vet man ikke. Det man er smertelig klar over, er at muligheten for å finne overlevende synker fra time til time, ikke minst fordi det er flere kuldegrader om natta.

Irans helseminister Ahmad Pezeshkian opplyste at mellom 65 og 70 prosent av Bams innbyggere var blitt drept eller skadd. Det bodde mellom 80000 og 100000 mennesker i denne byen, som er kjent for sitt oldtidscitadell.

- Problemet er at vi ikke har registrert nøyaktig hvem som har mistet livet og hvem som er blitt skadd, sa helseminister Pezeshkian

Tallet på skadde varierte mellom 30000 og 50000 i hele går.

Folk mangler både ulltepper, varme klær og drikkevann. Hjelpesendinger kommer fra inn- og utland hele tida, men behovet er enormt.

I går lovte Irans president Mohamad Khatami det ville bli satt fart i redningsarbeidet. Det var det ikke alle som trodde på.

- Min far ligger i ruinene. Jeg har bedt om hjelp siden i går, men ikke noe har skjedd. Vær så snill og hjelp meg, sa en fortvilet mann til Irans innenriksminister Abdolvahed Mousavi Lari i går ettermiddag. Innenriksministeren prøvde å roe mannen ned og ba en av sine medarbeidere om å gi ham hjelp, skriver nyhetsbyrået AP.

LAGT I RUINER: Ødelagte bygninger er alt man ser i området rundt Bam. Iranske myndigheter opererer med 20000 bekreftet døde. Lokale talsmenn sier at tallet kan være det dobbelte.
SJANSELØS: Offerets hånd stikker opp av ruinene. Slektninger leter i fortvilelse etter overlevende i ruinene, og kjemper mot tida og kulden.