Hjelpen når fram

Hjelpen til den sultrammede befolkningen i Sør-Sudan gir resultater. Det sier Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretæren har nettopp kommet hjem fra en rundreise i katastrofeprovinsen Bahr-El-Ghazal. - Hjelpen når fram, men nå haster det med å få ut såkorn til befolkningen. Lykkes vi, vil 40- 60 prosent av kornavlingen være reddet, sier Sommerfeldt, som kom til Oslo i går etter fire dager i Sør-Sudan. - Folk dør fortsatt, men nå er det først og fremst barn, eldre og syke som bukker under. Derfor må hjelpen nå fokuseres på disse, sier Sommerfeldt.

I regionen Bahr-El-Ghazal er rundt 600000 innbyggere rammet av matmangel. Kirkens Nødhjelp og utenlandske kirkelige organisasjoner samarbeider om å få ut 1000 tonn mat og såkorn til sultrammede rundt byen Rumbek. Etter at regjeringsstyrkene tok nabobyen Wau litt lenger nord, flyktet rundt 100000 av innbyggerne sørover. Dette førte til matmangel både for flyktningene og fastboende i området rundt Rumbek.

FN-systemet alene forsyner befolkningen med 10000 tonn mat og såkorn per måned. - I områdene jeg besøkte var distribusjonen godt organisert. Hjelpen har kommet fram, og vi har sett en klar bedring særlig de to siste ukene, sier Atle Sommerfeldt. Han sier Norge kan gjøre god innsats i dette nødarbeidet. Blant annet er Norges USA-ambassadør Tom Vraalsen utnevnt til FN-utsending for humanitære spørsmål i Sudan.