Hjelpen USA ikke vil ha

Venezuela sender gjerne flylass med soldater til katastrofeområdene i USA. Cuba tilbyr 1100 leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 90 land har tilbudt USA katastrofehjelp etter orkanen Katrinas massive herjinger.

Iran melder seg nå på og vil levere 20 millioner fat med råolje for å hjelpe. Men da må USA være forberedt på å heve sanksjonene mot Iran, sier flere iranske kilder til nyhetsbyrået AP.

Irans oljeutsending i OPEC, Hossein Kazempour, sier at hans myndigheter nå er klar til å sende skip fullastet med olje til USA, ifølge landets statsradio.- Hvis USA opphever sanksjonene, er Iran forberedt på å sende oljen til USA, sier Kazempour.

Kubanske leger

På lista står en rekke land som USA til daglig har et anstrengt forhold til. Cuba tilbyr 1100 leger til katastrofeområdet, og Venezuela tilbyr «flylass med soldater og hjelpearbeidere».

Også Venezuela og George W. Bush\' erkefiende Hugo Chavez, var tidlig ute med å tilby olje og økonomisk hjelp til USA. Dette ble i første omgang avslått av USA.

I helga forsøkte myndighetene i Caracas igjen å bistå amerikanerne, ifølge Klassekampen. Denne gangen med et brev til ambassaden er de tilbyr én million dollar, 120 spesialister i førstehjelp og letearbeid og en rekke andre ting. Tilbudet fra Chavez-organisasjonen skal motvillig ha blitt akseptert av Bush\' øverste diplomat i regionen, Roger Noriega.

- Vi er i en prosess hvor vi koordinerer tilbudene og ekspertisene opp mot behovet, sier talsmann Sean McCormack i det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AP.

VIL HJELPE: Cubas president og diktator Fidel Castro vil gjerne sende 1100 leger for å bistå katastrofeofrene i Lousiana. Foto: Scanpix
VIL HJELPE: Cubas president og diktator Fidel Castro vil gjerne sende 1100 leger for å bistå katastrofeofrene i Lousiana. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke noe tyder imidlertid på at George W. Bush og USA vil endre sin sanksjonspolitikk mot Iran. Dermed kommer de heller ikke til å få hjelpen fra

Iran.

Han indikerer at det amerikanske helsevesenet foreløpig takler utfordringene etter katastrofen, noe som kan bety at for eksempel legehjelpen fra Cuba kan bli avvist.

- Men våre beslutninger i forhold til tilbudene vi har fått fra utenlandske regjeringer vil basseres på behov, og ikke på politikk, understreker McCormack.Cuba har på sin side aldri tatt i mot nødhjelpstilbud fra USA, selv om det har vært flere slike tilbud de siste årene.

Kina er med

Kina har allerede bidratt med nødhjelp til katastrofeområdet via Det internasjonale Rødekors. Landet USA tradisjonelt har vært mest engstelige og kritiske ovenfor var blant de første landene som tilbød hjelp.

Også nye USA-venner tilbyr hjelp. Afghanistan, Azerbijan og Kosovo er blant de mange som tilbyr pengestøtte.

Sistnevnte tilbød i går en pengegave på 400 000 dollar til katastrofeområdene. På sin side har USA bidratt stort både med NATO-styrker og med gjenoppbygging av den serbiske provinsen etter Kosovokrigen i 1999.

Enorme summer

Kuwait, Qatar, og De forente arabiske emirater tilbyr 100 millioner dollar hver i støtte, tilsammen 1,9 milliarder kroner.

Også Bahamas, Bahrain, Bangladesh og Sør Korea tilbyr penger, mens blant andre India, Irland, Japan, Maldivene, Oman, Saudi Arabia, og Yemen bidrar gjennom Rødekors.

USA takket umiddelbart ja til et tysk tilbud om høghastigetspumper for å få vannet ut av de oversvømte områdene, samt Nederlands tilbud om dikeeksperter for å sikre demningene og dikene som skal holde vannet unna New Orleans.

Tyskland, Italia, Mexico og Storbritannia har også sendt mengder med feltrasjoner som distribueres til befolkningen i området. Helikoptre og fly fra Canada og Singapore har bistått evakueringen av sivile siden lørdag.

Takker Norge

Norge har stilt eksperter og hjelpemannskaper til rådighet etter anmodning fra FN og Det amerikanske Rødekors. Eksperter fra redningstjenesten, og muligens søkshunder, vil bli satt inn i redningsarbeidet.

- Vi er svært glad for den hjelpen Norge har tilbudt oss. Ikke minst mengden spesialulltepper Norge sender til området, sier viseambassadør Christopher Webster til Dagbladet.no.

Han takker for støtten og medfølelsen det norske folk og resten av verden har vist i tiden etter katastrofen.

Amerikanske myndigheter understreker at de vil ta i mot all hjelp de mener å trenge i arbeidet som pågår, og takker på vegne av det amerikanske folk.

- Det amerikanske folk kan glede seg stort over det faktum at når vi trenger hjelp - når vi trenger asistanse, så stiller resten av verden opp, sier utenriksdepartementets talsmann Sean McCormack.

TAKKER JA: Tyskland har allerede sendt store mengder proviant til katastrofeområdet. Her lastes feltrasjoner ut.
GOD NABO: Canadas statsminister Paul Martin taler for sine soldater og marinegaster før de i dag ble sendt med marinefartøyet HMCS Athabaskan til katastrofeområdet i nabolandet.
FRA ENGLAND: Storbritannia bistår også med feltrasjoner.
PUMPER: Ved siden av å pumpe inn nødhjelp fra Europa, skal også Tyskland bistå med høyhastighetspumper for å fjerne vannet fra de oversvømte områdene.
VIL SENDE SOLDATER: Venezuelas president Hugo Chavez vil gjerne sende flere flylass med spesialtrente soldater for å bistå USA. Allerede bistår det statseide oljeselskapet med nødhjelp.