Hjelpeorganisasjoner ble brukt som skalkeskjul, ifølge Panama-papirene

Røde Kors mener misbruket kan sette alle deres ansatte i fare.

UTNYTTETT: Flere store hjelpeorganisasjoner, blant annet Røde Kors, skal ha blitt utnyttet av advokatfirmaet i Panama som står sentralt i opprullingen av en enorm korrupsjonsskandale. Foto: Gero Breloer / DPA / NTB Scanpix
UTNYTTETT: Flere store hjelpeorganisasjoner, blant annet Røde Kors, skal ha blitt utnyttet av advokatfirmaet i Panama som står sentralt i opprullingen av en enorm korrupsjonsskandale. Foto: Gero Breloer / DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Advokatfirmaet i Panama som står sentralt i opprullingen av korrupsjonsskandalen utnyttet jevnlig Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner til å skjule plasseringer av store pengebeløp.

- Dette kommer helt overraskende på oss og er noe vi er veldig opprørt over, sier Røde Kors' talskvinne Claire Kaplun til AP.

Det er den franske avisa Le Monde og sveitsiske Le Matin Dimanche som skriver at advokatfirmaet Mossack Fonseca opprettet fiktive fond med navn som «Faith Foundation» for å sikre aksjer i rundt 500 offshoreselskap. Det var ren rutine å oppgi at Røde Kors var mottaker av fondsmidlene.

I en epost som inngår i de såkalte Panama-papirene, fremgår det at firmaet bevisst holdt Røde Kors utenfor.

«Ifølge lovverket i Panama, kan mottakere fra et fond benyttes uten at de vet om det. Det betyr at Røde Kors ikke kjenner til denne ordningen», heter det i eposten.

Kaplun sier at organisasjonens navn og emblem er beskyttet av internasjonal lov, og at misbruk kan sette alle deres ansatte i fare.

- Vi jobber i konfliktområder. Vi arbeider uten våpen. Vår beskyttelse er vårt navn, den tilliten mennesker har til oss. La oss si at disse pengene var knyttet til en stridende part i en konflikt. Bare tenk deg hvilke konsekvenser det kunne få, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer