Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelpeorganisasjoner trekker seg ut

Norske hjelpeorganisasjoner stanser arbeidet og trekker seg ut av muslimske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene Flyktningehjelpen, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors melder torsdag at de innstiller arbeidet i alle muslimske land som en følge av uroen etter karikaturene av profeten Muhammed.

Dette rammer blant annet jordskjelvofre i Pakistan, flyktninger i Somalia og Sudan,og tsunamiofrene i Banda Aceh i Indonesia, melder NRK.

Juridisk rett

Også liknende danske organisasjoner trekker seg ut av muslimske land. Blant annet opplyser Folkekirkens Nødhjælp at de trolig ikke vil åpne et nytt kontor i Sør-Sudan.

Torsdag uttalte også styreleder i Norsk Pen, Kjell Olaf Jensen, at norske Magazinet har gjort muslimene en større urett enn danske Jyllands-Posten. Han mener at gjengivelsen av karikaturene er en ren provokasjon, ifølge Aftenposten.

– Det er klart at Magazinet har juridisk rett til å krenke 1,3 milliarder mennesker. Men det gjør det ikke mer moralsk aktverdig. Generelt synes jeg det er på sin plass å be om unnskyldning fordi man har krenket følelsene til et stort antall religiøse mennesker. Hvis man er idiot, har man full rett til å bruke ytringsfriheten, men det gjør ikke handlingen mer aktverdig.

Barnebok

– Samtidig gir ikke publiseringen av disse tegningene anledning til å angripe norske ambassader og å gå til voldshandlinger, ei heller stikke ned norske muslimer, for den saks skyld, sier Jensen.

HJEM: Flere norske hjelpeorganisasjoner reiser hjem. Her fra Banda Aceh etter tsunamien i 2004. Foto: Scanpix
HJEM: Flere norske hjelpeorganisasjoner reiser hjem. Her fra Banda Aceh etter tsunamien i 2004. Foto: Scanpix Vis mer

Han mener at Jyllands-Posten hadde mer grunn til å trykke tegningene.

– Det dreide seg om en barnebok som ingen ville illustrere. Magazinets kan ikke forstås på annet sett enn at det var en handling gjort for å provosere, sier Jensen. (ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling