Hjelpepleier Johanna (23) bor på pasientrom

Adecco lovet henne fullt utstyrt hybel. - De tenker bare på penger, sier hun.

FØLER SEG LURT: Johanna Backström (23) fra Göteborg må bo på et pasientrom med bare seng og vask på arbeidsplassen Klæbu sykehjem. Hun mener Adecco bevisst lurer svenske pleiere som søker jobb i Norge. - Jeg har ikke noe privatliv, sier hun. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
FØLER SEG LURT: Johanna Backström (23) fra Göteborg må bo på et pasientrom med bare seng og vask på arbeidsplassen Klæbu sykehjem. Hun mener Adecco bevisst lurer svenske pleiere som søker jobb i Norge. - Jeg har ikke noe privatliv, sier hun. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLÆBU/OSLO (Dagbladet): - Adecco fortalte at jeg skulle få en fullt ustyrt hybel med eget bad og kjøkken, helt atskilt fra pasientrommene. Det stemmer ikke i det hele tatt; jeg bor midt på en pasientgang og har bare ei seng og en vask på rommet. For å varme mat må jeg på personalrommet, sier Johanna Backström (23) til Dagbladet.

Den svenske hjelpepleieren føler seg grundig lurt av Adecco, som har innkvartert henne på en «hybel» - et vanlig pasientrom - i hele perioden hun jobber ved Klæbu sykehjem i Sør-Trøndelag.

- Jeg er på jobben hele tida, og har ikke noe privatliv. I tillegg har jeg jobbet 60-70 timer i uka uten å få overtidsbetalt, sier hun.

De ansatte ved sykehjemmet har fått streng instruks fra Adecco om ikke å slippe Dagbladet til for å ta bilder av Johannas «hybel».

- Aldri mer Adecco 23-åringen fra Göteborg er ikke redd for represalier fra Adecco ved å stå fram i Dagbladet.

- Arbeidsperioden jeg er inne i, går ut om ei uke. Etter det er jeg ferdig med Adecco for godt - både i Norge og Sverige.

Johanna mener bemanningsselskapet spekulerer i å lure svenske pleiere som søker jobb i Norge.

- De tenker bare på penger. Jeg stolte på dem, og trodde et så stort selskap ville opptre seriøst. Men de har oppført seg som useriøse amatører. Jeg er den fjerde svenske pleieren som bor på dette rommet, sier hun.

Innrømmer overtramp På et møte mellom Adecco Helse og Klæbu kommune i dag innrømmet Adecco overtrampene. Likevel kan det ta flere uker før kommunen eventuelt bryter kontrakten med bemanningsselskapet; de ønsker å avvente Arbeids- og Helsetilsynets rapport etter en planlagt befaring 9. mars.

Ved Ammerudlunden og Greverud sykehjem i henholdsvis Oslo og Oppegård tok det bare dager fra de graverende arbeidsforholdene var avslørt, til kommunene sa opp kontrakten med øyeblikkelig virkning.

Pleiernes fagforeninger ved sykehjemmet synes prosessen mellom kommunen og Adecco går altfor tregt; de hadde helst sett at kontrakten ble sagt opp på dagen.

- Nå er begeret fullt. Folk er fortvilet og gråter, det er en stor psykisk påkjenning, tordner Hilde Marit Hauge, rådgiver i fagforbundet Delta, overfor Dagbladet.

- Begrenset skade Klæbus ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) bekrefter at Adecco på dagens møte innrømmet bruk av doble vakter uten overtidsbetaling samt ulovlig «hybeldrift».

- Dette er på det rene, sier Gundersen til Dagbladet.

Likevel opplyser han at rådmann Olaf Løberg, på morgendagens møte i Klæbu kommunes formannskap, vil anbefale videre Adecco-drift av sykehjemmet.

- Hvorfor sier dere ikke opp kontrakten på dagen?

- Vi har en dialog med Adecco som vi finner fruktbar. Vi vil derfor avvente resultatene fra Arbeids- og Helsetilsynets inspeksjon 9. mars før det tas endelig stilling til om kontrakten skal videreføres.

Han minner om at Adecco bare har drevet Klæbu sykehjem side 1. juni i fjor, langt kortere enn driftstida ved Ammerudlunden og Greverud.

- Det er begrenset hvilken skade de har rukket å gjøre på det halve året.

- Dypt skuffet Ordfører Gundersen legger ikke skjul på at han er dypt skuffet over selskapet.

SKUFFET OVER KOMMUNEN: Ansatte ved Klæbu sykehjem hadde forventet at kommunen ville si opp kontrakten med Adecco med umiddelbar virkning da overtrampene ble avdekket. De er fortvilte over at kommuneledelsen isteden ønsker å avvente Arbeids- og Helsetilsynets gransking - en prosess som kan ta ukevis. F.v. Berit Berg Nytrø (hjelpepleier), May Liss Røsberg (hjelpepleier), Gry Oanes Solbakken (sykepleier), Johanna Backström (hjelpepleier), Anita Stai (omsorgsarbeider), Maria Holme Nancke (rådgiver i Sykepleierforbundet) og Hilde Marit Hauge (rådgiver i Delta). Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
SKUFFET OVER KOMMUNEN: Ansatte ved Klæbu sykehjem hadde forventet at kommunen ville si opp kontrakten med Adecco med umiddelbar virkning da overtrampene ble avdekket. De er fortvilte over at kommuneledelsen isteden ønsker å avvente Arbeids- og Helsetilsynets gransking - en prosess som kan ta ukevis. F.v. Berit Berg Nytrø (hjelpepleier), May Liss Røsberg (hjelpepleier), Gry Oanes Solbakken (sykepleier), Johanna Backström (hjelpepleier), Anita Stai (omsorgsarbeider), Maria Holme Nancke (rådgiver i Sykepleierforbundet) og Hilde Marit Hauge (rådgiver i Delta). Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer

- Klæbu var deres første sykehjem i Midt-Norge, og de hadde all anledning til å gi et godt inntrykk. Isteden har de misbrukt muligheten - det var ikke dette vi skrev under på.

Gundersen mener Adecco har dratt Klæbu kommune ned i søla med all den negative oppmerksomheten.

- Nå må vi bygge opp kommunens navn og rykte igjen.

Ordføreren opplyser at alternativet til videre Adecco-drift er at en annen privat aktør tar over, eller at kommunen driver selv.

Bekymringsmeldinger Arne Magne Feragen, regionssjef for Arbeidstilsynet Midt-Norge, opplyser at den planlagte inspeksjonen ved Klæbu 9. mars ble framskyndet etter flere bekymringsmeldinger om arbeidsforholdene ved sykehjemmet.

- Vi må inn og se på om driften er i tråd med lovverket og inngåtte avtaler. Det blir en fullstendig inspeksjon med jurist, sier Feragen til Dagbladet.

Anne-Stine Talseth, informasjonssjef i Adecco, vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene som kom fram på møtet i Klæbu i dag.

- Dette er et saksforhold mellom Klæbu kommune og oss, og vi ber om forståelse for at vi ikke kan gå ut med detaljer fra den dialogen på nåværende tidspunkt, sier Talseth til Dagbladet.

Egen gransking Hun forklarer at Adecco har en intern og en ekstern gransking på gang ved sykehjemmet.

- Vi ønsker å få på det rene hvorvidt det har forekommet avvik, og har innkalt en ekstern leverandør for å sikre helt nøyaktige resultater.

Talseth forsikrer at Adecco vil samarbeide med Arbeids- og Helsetilsynet under den varslede inspeksjonen i neste uke, og understreker at forholdet til kunder i Midt-Norge har høy prioritet.

- Vi ønsker et godt forhold til alle våre kunder. Det er viktig for oss at de kan være trygge på våre tjenester.

Adecco-skandalen

• De siste ukene er det blitt rullet opp at bemanningsselskapet Adecco, som driver en rekke sykehjem i Norge, har brutt flere arbeidsmiljøbestemmelser.

• Forrige mandag innrømmet Adecco regelbrudd ved samtlige av sykehjemmene de driver i landet.

• Dagen etter sa Oslo kommune opp avtalen kommunen hadde med Adecco Helse om drift av Ammerludlunden sykehjem. Gransking avdekket at pleiere hadde jobbet opptil 84 timer i uka uten overtidsbetalt.

• Onsdag trakk Adecco Helses direktør Bård Kristiansen seg fra stillingen.

• Torsdag sa Oppegård kommune i Akershus opp sin kontrakt med Adecco Helse for driften av Greverud sykehjem. Blant annet hadde en pleier jobbet 95 timer på seks dager.

• Flere fagforbund hevder Adecco Helse har innbetalt for lite i pensjon for arbeidstakerne, på tross av at disse er blitt trukket fullt beløp over lønnsslippen.

• Arbeidstilsynet i Oslo har bestemt seg for å anmelde Adecco for overtrampene.

• I dag gjennomførte politiet en razzia mot Oslo-sykehjemmene Ammerudlunden og Midtskogen, på jakt etter bevis i Adecco-saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer