MISBRUKT OG SLÅTT: - Simone var den som ble utsatt for det verste misbruket jeg var vitne til. Blant annet ble han spylt med vann med alle klærne på før han ble lagt utendør i det kalde mars-været, forteller BBC-journalisten Joe Casey. Faksimile: BBC
MISBRUKT OG SLÅTT: - Simone var den som ble utsatt for det verste misbruket jeg var vitne til. Blant annet ble han spylt med vann med alle klærne på før han ble lagt utendør i det kalde mars-været, forteller BBC-journalisten Joe Casey. Faksimile: BBCVis mer

Hjelpepleier lot som om han var nazi-vakt i konsentrasjonsleir

Pasienter med lærevansker ble slått, sparket og spylt med kaldt vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har avsløringene til BBC-programmet Panorama sendt sjokkbølger gjennom det britiske samfunnet, skriver blant andre The Guardian.

Se episoder fra programmet her!

Programmet avslører omfattende misbruk og vold mot personer ved en britisk instutisjon i Hambrook, nær Bristol. Avlastningshjemmet, som heter Winterbourne View, er en instutisjon som skal ta vare på personer med lærervansker og autisme.

Undercover hjepepleier Én BBC-reporter, Joe Casey, gikk undercover som ufaglært hjelpepleier i fire uker og filmet i all hemmelighet de andre ansatte mens de slo, sparket og spylte pasienter med kaldt vann. Fire personer som jobber ved hjemmet har blitt arrestert og helsemyndighetene vil nå granske avsløringene.

Les Joe Caseys beretning her!

- «Simone» var den som ble utsatt for de verste misbrukene jeg var vitne til. Blant annet ble han spylt med vann med alle klærne på før han ble lagt utendør i det kalde mars-været, forteller BBC-journalisten Joe Casey

Lot som han var nazivakt I en scene i programmet ser man ifølge The Guardian blant annet en mannelig miljøarbeider som oppfordrer en kvinnelig pasient til å kaste seg ut av vinduet fra andre etasje:  «Kom igjen - gjør det nå mens jeg er her. Jeg vil elske å se deg prøve det: Du vil fly ... nå du treffer bakken - tror du at du vil lage en "thud" eller en "splat"?».

I en annen scene ser man en av de mannelige ansatte spille nazi-vakt i en konsentrasjonsleier mens han gjentatte ganger slår en pasient i ansiktet med et par lærhansker og roper «Nein, nein, nein!».

Vold og misbruk Ansatte bruker maktmidler som en ekspert sier minner mest om kampsport. En kvinnelige pasient blir tvunget ned under en stol i 30 minutter, mens en av hjelpepleierne presser foten mot håndleddet hennes og en annen ansatt sitter på beina hennes.

BBC bestemte seg for å undersøke forholdene ved hjemmet etter at en tidligere ansatt sykepleier, Terry Bryan, hadde forsøkt å varsle ledelsen om forholdene. Da han ikke nådde fram, tok han kontakt med BBC.