Hjelpepleierne varsler opptrapping

Sykehus og barnehager bli verst rammet med hjelpepleiere, førskolelærere og sosionomer ute i streik. I ettermiddag varslet hjelpepleierne en kraftig opptrapping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) har tatt 675 hjelpepleiere og omsorgsarbeidere ut i streik i Oslo. Aker sykehus rammes hardt, med 199 hjelpepleiere og omsorgsarbeidere i streik.

Avdelingsjordmor Bente Rønnes ved føde- og barselsavdelingen til Dagbladet.no at de har søndagsbemanning under streiken.

- Ved vår avdeling har vi bare friske kvinner og friske barn. Pasientene får akuttmedsinsk behandling dersom de skulle ha behov for det. Men streiken fører til at pasientene ved vår avdeling må finne seg i lengre ventetid når de trenger hjelp, sier Rønnes.

I tillegg til fødeavdelingen er også kirurgisk avdeling, medisinsk avdeling og poliklinikken ved sykehuset rammet av streiken. De streikende er fordelt på sykehusene Aker (199) og Ullevål (431), samt hjemmesykepleien og sykehjem i bydelene Hellerud (92), Bøler (76), Søndre Norstrand (68) og Ullern (45).

Varsler opptrapping

Leder i Oslo fylkeskrets av NHS, Helge Sporsheim, sier at streikeviljen er stor:

- Vårt krav er ganske enkelt lik lønn for alle nattevakter. De som i dag jobber fast på natta har 27 prosent av timelønna i tillegg. De som jobber i tredelt turnus, har 40 prosent tillegg. Denne forskjellen finner vi oss ikke i lenger, sier Sporsheim.

Barnehager rammet

Førskolelærerne er organsisert i Norsk lærerlag, og avdeling for førskolelærere har tatt ut 400 av sine i streik. I Oslo streiker 78 førskolelærere i Furuset bydel, og bydelens kommunale barnehager er fullstendig lammet av streiken.

I tillegg streiker førskolelærere i Sarpsborg, Skien, Hamar og Lillehammer i dag. Med et par unntak er alle kommunale barnehager i disse byene stengt i dag.

- Også hos oss er streikeviljen stor, sier informasjonsmedarbeider Anne Marie Espås i Lærerlaget.

I tillegg til hjelpepleierne og førskolelærere, streiker også Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) fra i dag. 590 ansatte i sosialtjenesten, barneverntjenesten og tjenesten for psykisk utviklingskemmede er tatt ut i streik.