Hjelper barn - får kjeft

TROMSØ (Dagbladet): Marit Sundberg og Petrus Hansen - som støtter hvert sitt barnehjem i Russland - er blitt utsatt for refs fra to hjelpeorganisasjoner. Refserne mener at de to går fram feil og skaffer seg ufortjent mye medieomtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fulgte Sundberg og Hansen på «jobbtur» til Murmansk-regionen sist helg. Det samme gjorde et team fra NRK og en reporter fra avisa Nordlys. Besøket resulterte i flere reportasjer: om Marit Sundbergs vesle Igor og barnehjemmet i Montsjegorsk - og om Petrus Hansen og de 80 gatebarna i Murmansk by.

Nå går Norsk Folkehjelp ut mot Sundberg. Samtidig kommer det fram at Sundberg og Hansen har vært - og er - utsatt for kritikk fra den lokale «Murmansk-aksjonen» i Vesterålen.

Signaleffekt

I et brev til Dagbladet - kalt «Innspill om Igor-saken» - skriver Norsk Folkehjelp:

«...det gir dårlige signaler å pøse ut penger til ett enkelt barn når de samme pengene kunne gått til å tilføre institusjonen ressurser som kommer alle til gode.»

«Burde man ikke, før man satte hele mediekarusellen i gang og brukte masse penger på å sende leger osv. til Russland, ha tenkt på å finne ut om det virkelig var nødvendig å bruke innsamlede penger på å flytte Igor til Norge?»

«Hadde man hørt på den russiske ekspertisen...hadde nok en del av dette oppstyret vært unngått og man kunne brukt penger på noe annet og mer formålstjenlig.»

Ny kritikk

Norsk Folkehjelp er fornøyd med at Sundberg - da det viste seg at Igor ikke kunne opereres - lovte barnehjemmet pengene. Men så kommer ny kritikk:

«Det er betenkelig at disse pengene går direkte til direktøren...og ikke gjennom de regionale myndighetene som har det administrative ansvaret for institusjonen.»

«...det finnes egne planer for arbeidet med funksjonshemmede i Russland...Man risikerer å forrokke disse planene i stedet for å være med på å forbedre dem - om man ukritisk gir penger direkte til institusjonen.»

- Harde ord, saksbehandler Maria Gjørwad Hagen i Norsk Folkehjelp?

- Problemet er at ildsjeler kan ha manglende kunnskaper om russiske forhold. Marit Sundberg bør etter vår mening ikke gi pengene direkte til direktøren ved barnehjemmet uten å informere de regionale myndighetene, som administrerer institusjonen. Jeg vet at de 600000 kronene har vært tema hos myndighetene i Murmansk allerede.

Langsiktig

Gjørwad Hagen understreker at 600 000 kroner er ufattelig mye i russiske rubler:

- Gjennom oss har norske myndigheter de to siste åra kanalisert like store beløp årlig - til dette barnehjemmet. Vi bruker pengene på langsiktige forbedringer og kompetanseheving hos personalet, i samarbeid med russiske myndigheter. Ikke på engangstiltak.

Gjørwad Hagen legger til at direktør Olga Pogarskaya må administrere mange aktører:

- Og det er et klassisk bistandsproblem som Marit Sundberg ikke burde forsterke. Etter å ha snakket med henne, har jeg inntrykk av at vi vil får en god dialog med Sundberg i denne saken.

Marit Sundberg ønsker ikke å kommentere kritikken fra Norsk Folkehjelp, utover at organisasjonen burde tatt direkte kontakt med henne:

- Jeg måtte selv ringe Norsk Folkehjelp. Jeg kommenterer ikke kritikken før jeg har hatt en ny samtale med direktør Olga ved barnehjemmet.

Også «Murmansk-aksjonen» fra Sundbergs hjemdistrikt Vesterålen er kritisk:

- Marits aksjon er i sum bra. Problemet er at vår dugnadsgjeng reiser til barnehjemmet i Montsjegorsk for å pusse opp våtrommene. Dette har vi søkt om støtte til fra Nordland fylkeskommune, Utenriksdepartementet og et privat barnefond. Etter Marits medieomtalte Igor-aksjon frykter vi at støtten ryker. Kanskje må vi trekke oss ut av barnehjemmet, sier aksjonsleder Bernt Johnsen.

FÅR KRITIKK:</B> Petrus Hansen har siden 1994 besøkt et hjem for gatebarn i Murmansk over 70 ganger. Han har brakt lass på lass med klær, mat og undervisningsutstyr - og brukt 60 000 kroner på blant andre Anatolji (9). Nå hevder «Murmansk-aksjonen» at Petrus tar æren fra dem.
FÅR KRITIKK:</B> Marit Sundberg samlet inn nesten 600 000 kroner til vesle Igor Karol i Montsjegorsk. Lørdag ble det klart at norske leger ikke ser noen gevinst - bare risiko - ved å operere ham. Nå hevder Norsk Folkehjelp at «mediekarusellen» burde vært stanset før den kom i gang.