Hjelper det å være norsk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: PETTER NORMANN WAAGE

  • «Hun er myndig og norsk statsborger!» forklarte en av Nadias venninner politiet da hun fikk beskjed fra Nadia om at hun var kidnappet til Marokko. Dette var også ambassadør Hønningstads utgangspunkt da han etter instruks fra UD satte ambassaden i Marokko i sving for å hjelpe henne. Men hjelper det å være norsk?
  • Derfor var Nadia verken norsk eller myndig så snart hun kom til foreldrenes hjemland. Der er myndighetsalderen 20 år og faren hadde formynderansvar for sin marokkanske datter. Nå fikk ikke dette noen praktisk betydning, fordi faren kjøpte billett til datteren og sendte henne tilbake til Norge noen dager etter at ambassadøren hadde tatt kontakt med familien. Spørsmålet om statsborgerskap danner likevel et viktig bakteppe i saken. Ingen blir riktignok automatisk norsk statsborger av å fødes i landet, en må også ha foreldre med norsk statsborgerskap. Det har Nadia, og hadde følgelig krav på hjelp fra ambassaden, også mot sine egne foreldre. Nå er det ikke sikkert at hun ble bortført til Marokko mot sin vilje - dette spørsmålet handler rettssaken om. Uansett hva retten kommer fram til, vil saken etterlate flere åpne spørsmål. Fordi den er den første i sitt slag, angår den langt flere enn dens ulykkelige hovedpersoner. Ett av dem er hvordan Norge kan beskytte rettighetene til myndige borgere som tvinges til et fremmed land for å giftes bort, når myndighetene der ikke anerkjenner dem som norske statsborgere.

Det kommer an på hvilke foreldre man har. Norsk-norske er problemløst. De og deres etterkommere er norske hvor de enn reiser i verden. Verre er det om foreldrene har ervervet seg norsk statsborgerskap, men kommer fra et annet land, for eksempel Marokko. Der, som vel i alle nord-afrikanske land, kan man ikke selv bestemme statsborgerskap. Det hjelper ikke å skifte til et annet, heller ikke for barna til noen som en gang har hatt marokkansk statsborgerskap. I Norge er de nok norske. I Marokko er og blir de marokkanske. For alltid.