Norsk barnevern og menneskerettighetene

Hjelper ikke at de er gode nok

Barnevernet mener dette foreldreparet og denne barnemora er rustet til å gi barna sine god omsorg. Likevel er barna blitt boende i fosterhjem.

HJELPER IKKE: Dette foreldreparet og denne barnemora er vurdert å kunne gi barna sine god nok omsorg. Likevel er barna blitt boende i fosterhjem. Foto: Nina Hansen
HJELPER IKKE: Dette foreldreparet og denne barnemora er vurdert å kunne gi barna sine god nok omsorg. Likevel er barna blitt boende i fosterhjem. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2009 hevet myndighetene terskelen for tilbakeføring av barn til sine foreldre etter omsorgsovertakelse. Denne uka har Norges høyesterett behandlet den omstridte lovparagrafen.

Intensjonene var de beste da myndighetene for elleve år siden gjorde endringer i barnevernloven. Barna skulle trygges og gis bedre beskyttelse.

- Der det er motsetninger mellom barnets behov for trygg omsorg og oppvekst og foreldrenes behov og ønsker, må vi i større grad enn i dag sette barnets behov først, uttalte daværende barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding da forslag til lovendringer ble sendt ut på høring.

Prosessen endte i to omstridte avgjørelser fra myndighetene, som begge har fått etterspill.

For det første ble landets barnevernstjenester bedt om å øke bruken av tvangsadopsjon som barnevernstiltak.

I de seinere åra er flere norske tvangsadopsjoner tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.

10. september 2019 ble Norge dømt for menneskerettsbrudd og krenkelse av både mor og barns rettigheter i EMDs storkammer i den betente tvangsadopsjonssaken til den norske barnemora Trude.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer