- Hjelper ikke at Kleppa har hatt armbåndet på kontoret

Magnhild Meltveit Kleppa risikerer straffeskatt, ifølge flere økonomieksperter.

FIKK OGSÅ GAVER:  Sent i går kveld kunne samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa forteller at også hun har mottatt et armbånd som stortingsrepresentant. Gaven har hun verken betalt skatt for eller meldt inn til skattemyndigheten. Foto: Scanpix
FIKK OGSÅ GAVER: Sent i går kveld kunne samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa forteller at også hun har mottatt et armbånd som stortingsrepresentant. Gaven har hun verken betalt skatt for eller meldt inn til skattemyndigheten. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kleppa innrømmet i går at hun verken har innberettet til skattemyndighetene eller betalt skatt for dåpsgaven hun fikk for å ha døpt ferja «Sand» 24. mai 2007. Hun anslår gaven til å være verdt i underkant av 15000 kroner. Nå risikerer hun å få straffeskatt.

—Sånn jeg forstår omstendighetene, var dette et oppdrag hun fikk som politiker. Dermed skal gaven skattes som inntekt, sier professor i skatterett ved UiO, Frederik Zimmer, til Dagbladet. —Det hjelper ikke at Kleppa har oppbevart armbåndet på sitt kontor. Når hun ikke har innrapportert det, er det like fullt i hennes private eie. Kleppa burde ha betalt skatt for armbåndet. Her har hun begått et brudd, sier ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, ved Handelshøyskolen BI.
Ny dåpsgave Halv sju i går kveld kunne Dagbladet fortelle at også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har mottatt et armbånd da hun var gudmor for en ferje som stortingsrepresentant i 2007. Fredag forrige uke innrømmet Kleppas partileder og statsrådskollega, Liv Signe Navarsete, å ha tatt i mot et gullarmbånd til en verdi på 26500 kroner av Aker Yards i 2006. I hele seks dager etter dette ventet Kleppa med å slippe nyhetene om at hun har mottatt en tilsvarende dåpsgave.

—De siste dagene har dreid seg om våre gaver som statsråder og jeg har konsentrert meg om gavene jeg fikk som statsråd. Dermed kom jeg på at dette armbåndet ble med i flyttelasset, sier Kleppa. Armbåndet, som er gitt til henne av Fiskerstrand Verft, har ligget nedpakket i eske på hennes kontor. Der har det ligget utilgjengelig for alle andre. I går returnerte hun gaven.

Brutt flere regler Kleppa har ifølge Dagbladets eksperter brutt skatteloven og likningsloven ved å beholde gaven og holde den skjult for skattemyndighetene.

•Flere eksperter mener nå at hun burde ha betalt skatt for armbåndet i likhet med Liv Signe Navarsete fordi de begge har mottatt gavene i kraft av sin stilling som henholdsvis stortingsrepresentant og statsråd.
•Kleppa har ikke registrert gaven i Stortingets register for verv og økonomiske interesser. Der skal det registreres som en gave hun har mottatt og beholdt, eller som en gave hun har overlatt til Stortinget.
•Ifølge et vedlegg til Stortingets håndbok for stortingsrepresentanter står det at «gaver som ikke beholdes overlates til komitésekretærene, delegasjonssekretærene eller Presidentskapets forværelse for oppbevaring på egnet måte. Gaver kan også overlates direkte til Stortingsarkivet for registrering og oppbevaring».

Ingenting av dette har Kleppa gjort.

Tvert imot opplyste Kleppa i går kveld at hun har tatt med seg armbåndet «med i flyttelasset fra Stortinget til Kommunal- og regionaldepartementet og seinere til Samferdselsdepartementet».

Til Dagsrevyen i går kveld beklaget Kleppa at hun ikke har gjort som hun skal, men understreket flere ganger at hun ikke «har tatt armbåndet i bruk. Jeg har heller aldri hatt planer om å ta det i privat eie».
—Derfor har jeg heller ikke registrert det verken i Stortingets register eller opplyst om det til skattemyndighetene, sier Kleppa. Men overfor NRK innrømmer hun likevel at smykket «aldri har vært i noen andres eie» enn hennes eget.
 —Nei, det er rett. Jeg vet hvor det har vært når jeg har tenkt meg om. Det jeg kan si, er at jeg aldri hatt planer om å ta det hjem. Jeg skulle ha returnert det til Stortinget.
Brutt loven Skatteekspert og kjent økonomiforfatter, Otto Risanger, mener Kleppa burde ha skattet for armbåndet hun fikk.

—Hvis hun har mottatt gaven i forbindelse med jobben, så fastslår skatteloven at gaven er skattepliktig etter det hva det vil koste å kjøpe den samme gjenstanden så fremt hun har hatt det i privat eie, sier han.

—Så da burde Kleppa betalt skatt for armbåndet? —Ja. En gave man mottar og beholder skal man skatte av, også om man lar den bli liggende i en eske. Ingen får skattefritak fordi de ikke bruker det de har mottatt, sier Risanger.
Risikerer straffeskatt Nå risikerer hun å få straffeskatt.
— Den er normalt på 30 prosent. Ved formildende omstendigheter kan den settes lavere og ved mer alvorlige tilfeller kan den settes så høyt som 60 prosent, forklarer Zimmer.

—Om dette er et armbånd hun har tenkt å beholde selv eller levere videre, er irrelevant. Så lenge hun har mottatt det uten forbehold er det å regne som inntekt hos vedkommende. Da skulle dette armbåndet vært oppgitt til likningsmyndighetene og skattet for, sier Zimmer til Dagbladet.

Forstår reaksjonene Statsminister Jens Stoltenberg fikk vite om Kleppas armbånd i går. Han vil ikke si hvordan han reagerte på nyheten dagen etter at han slo fast at han «var trygg på at det ikke var flere ukjente gaver blant statsrådene».

—Jeg er opptatt av at lover og regler skal følges. Det er spesielt viktig at statsråder er nøye med dette, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet. Han viser til at Kleppa har gjort det klart at hun ikke ønsket å ta armbåndet i privat eie, men har oppbevart det på kontoret og dermed ikke behøvde å innrapportere det.

 —Men hun har selv sagt at hun burde returnert den tidligere, sier Stoltenberg. Den ene statsrådsgaven etter den andre har dukket opp den siste uka med nyheter om gaver de har fått.

—Jeg skjønner at folk reagerer på alt som er kommet fram, og mener det er viktig at det finnes klare lover og regler for dette.