Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hjelper ingen om de burer meg inne

Advokat Graasvold ble truet av dommeren i French-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold fikk i dag kjeft av dommeren i den pågående rettssaken mot Joshua French. Graasvold reagerte på feiltolkninger av Frenchs forklaring og henvende seg til hans kongolesiske advokat Marie Andre Mwila.

Følg rettsforhandlingene i Kongo på DBTV og i vårt Nyhetsstudio.

Dommeren avbrøt utspørringen om kvelden da Moland ble funnet død, og truet med å anklage Graasvold for forakt mot retten.

Dommeren truet med å kaste ut den norske advokaten, som må sitte på sidelinja mens retten er satt. Graasvold forsvarte seg med at det var viktig at retten fikk en korrekt oversettelse av visse nøkkelord i Frenchs forklaring.

- Om du fortsetter slik, blir du kastet ut, sa dommer Serge Kabondo.

- Skal holde meg i ro - Jeg mente det jeg sa, men noterer meg det som er korrekt prosedyre og skal holde meg i ro. Det hjelper ingen om jeg må tilbringe natta på en kongolesisk fengselscelle, sier han til Dagbladet i pausen.

Den første rettsdagen startet med en gjennomgang av rapportene som dreide seg om Frenchs helse. Da det ble etablert at han var frisk og i stand til å fortsette, begynte utspørringen,

- Jeg synes Joshua har greid seg veldig bra. Han svarer godt, saklig og rasjonelt på spørsmål som ikke er så rasjonelle,  og på spørsmål som er vanskelig for ham, sier Graasvold til Dagbladet i den første pausen etter fire timers høring.

- Skikkelig påkjenning Rettslokalet er svært varmt, klamt og ubehagelig. French og hans kongolesiske advokat Marie André Mwila har hele tida måttet stå oppreist.

- Det er en skikkelig påkjenning, sier Graasvold.

French måtte svare på gjentatte og svært detaljerte spørsmål om natta han fant Tjostolv Moland død på fengselscella. Dagbladet og andre norske medier har valgt å ikke videreformidle mange av disse opplysningene.

- Det var en lettelse for ham å høre, av hensyn til Molands minne. Det gjør også at han får til å forklare seg friere, sier Graasvold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!