- Hjelper juntaen

Norges største ingeniørrådgivningsselskap, Norconsult, anklages for å hjelpe militærdiktaturet i Burma. Stortingsrepresentant Marit Arnstad ber utviklingsministeren gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på oppdrag for Asian Development Bank at Norconsult har skrevet en konsulentrapport om vannkraft-transport i Mekong-deltaet i Sørøst-Asia.

Rapporten konkluderer at et svært omstridt vannkraftprosjekt i den urolige Shan-provinsen i Burma vil være økonomisk-teknisk mest lønnsomt.

I rapporten skal Norconsult ha hevdet at «utbygging av disse vannkraftressursene vil bedre (Burmas) økonomi, og således forhåpentligvis bedre levestandarden til menneskene der».

En mer betent side av saken er at et kraftselskap eid av militærjuntaen vil gjøre store penger på kraftutbyggingen.

Svært bekymret

Menneskerettighetsorganisasjoner som Earth Right International hevder på sin side at bygging av «det fryktelige prosjektet» ved Tasang-demningen vil berike militærdiktaturet, mens lokalbefolkningen risikerer å bli utsatt for tvangsarbeid og tvangsforflytninger.

- Vi er svært bekymret over Norconsults reservasjonsløse omfavnelse av vannkraftutbygginger i regionen, sier organisasjonens talskvinne Susanne Wong til nyhetsbyrået Norwatch.

Byrået skriver om saken under overskriften «Norconsult hjelper Burma-generaler».

Marit Arnstad, leder av det internasjonale Burma-nettverket, er like klar:

- Norconsult forholder seg ikke til norske myndigheters anbefaling om å holde seg unna Burma. Det er svært spent i Burma nå. Utviklingsministeren bør klargjøre Norges Burma-politikk overfor selskapet.

God samvittighet

Norconsults administrerende direktør, John Nyheim, har på sin side god samvittighet:

- Oppdraget var ikke å si noe om politiske og miljømessige forhold. Vi så på bare på de økonomisk-tekniske konsekvensene.

Det er viktig å presisere at vi ikke har anbefalt kraftverk i Burma, og at vi ikke har støttet Burma-regimet, sier direktør Nyheim til Dagbladet.