Hjelper Krekar i retten

Mulla Krekar, som er siktet for medvirkning til drapsforsøk, får hjelp av privatetteforsker Harald Olsen i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tingretten skulle starte behandlingen av spørsmålet om varetektsfengsling i ettermiddag dukket privatetterforsker Harald Olsen opp. Brynjar Meling, som forsvarer Krekar, ba rettens administrator Hans Bloch-Hoell om at Olsen skulle få bistå forsvaret. Økokrim, representert ved førstestatsadvokat Erling Grimstad motsatte seg kravet om å la Olsen få bistå Krekar. Men tingretten kom til at Olsen kunne få være der, men at saken måtte gå for lukkede dører.

Trenger hjelp

- Brynjar Meling har et behov for å ha meg i retten for å bistå han med å verifisere faktaopplysninger som kommer fram i rettsmøtet, sa Harald Olsen til Dagbladet.no før rettsmøtet tok til.

Privatetterforskeren har bistått Krekar og Meling siden saken startet med utvisningsvedtaket fra UDI. Han har blant annet sjekket hva Krekar har gjort, hvor han har vært og til hvilke tidspunkter.

Olsen mener det er urimelig at ikke forsvaret skal få ha de samme muligheter og arbeidsforhold som politiet har i retten. Lovverket åpner for dette, og Olen har tidligere bistått forsvarere i rettssmøter, men ikke i Krekar-saken.

Brynjar Meling fikk oversendt de siste dokumentene i saken bare en halvtime før dagens rettsmøte tok til klokka 12. Han argumenterte derfor med at han trenger ekstra bistand i retten.

Lekkasjer

Før dagens rettsmøte tok til antydet Økokrim at Mulla Krekas forsvarer, Brynjar Meling, lekker opplysninger om saken til pressen. Dette avviste Meling og svarte at han var den siste som fikk vite at Krekar var pågrepet. Han ble informert om dette av Dagbladet i går. VG skriver i dag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har overvåket Mulla Krekars aktiviteter på internett den siste tiden. Advokat Meling bekrefter i ettermiddag at Krekar har deltatt i diskusjonsgrupper på internett og at han har diskutert forskjellige emner, slik som selvmordsbombing.

Økokrim begjærer Mulla Krekar varetektsfengslet i fire uker med brev og besøkskontroll. Det er uklart om en kjennelse vil være klar i dag.

<P>INGEN KRISE: Om jeg ikke får være i retten er det ingen krise. Saken vil uansett bli anket og jeg regner med å få delta i lagmannsrettens behandling av fengslingspørsmålet, sier Harald Olsen til Dagbladet.no.