Hjelpere uten hjelp

De hjelper somalisk ungdom ut av kriminalitet og inn i samfunnet. Regninga betaler de selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Child Welfare Society of Somali, CWSS, er en frivillig organisasjon uten lokaler og uten økonomi. Men likevel gjør de en betydelig innsats for å bedre somaliske innvandrerbarns livssituasjon.

- Mange havner i kriminelle miljøer med dop fordi de kjeder seg, og fordi strafferammen for kriminalitet er så liten i Norge, sier Haid Mustafa. Han studerer på BI og jobber som tolk for politi, advokater og i retten.

LEKSEHJELP: CWSS driver et idrettslag, men mistet nylig leieavtalen med Hangar'n idrettshall i Oslo sentrum på grunn av pengemangel. De driver informasjonsarbeid, besøkstjeneste og leksehjelp i asylmottakene. Dessuten formidles juridisk bistand og støtte når unge somaliere blir tatt for kriminelle handlinger. For tida jobbes det for å få til en besøksordning for somaliere i fengsel. Flyktningrådet søker også informasjon fra Haid og hans medhjelpere.

Flere ganger i uka går Haid og de andre til Plata og Eika, kjente dopmiljøer i Oslo, for å komme i kontakt med unge somaliere på skråplanet.

Dagbladet ble med på en tur. På Eika treffer vi fire somaliere. Ingen av dem vil bli avbildet. Noen kommer for å skaffe hasj. De som ikke har penger, håper på et drag eller to fra en som har.

- Hvorfor skal vi bruke tida på å ta utdanning? Når studiene er ferdige, får vi bare jobber innen reinhold og taxibransjen uansett, sier en.

SØKER TRYGGHET: Haid forklarer at det ofte blir problemer når de foreldreløse ungdommene flytter ut til norske familier.

- De norske familiene forstår ofte ikke kjerneproblemet. Ungdommene kommer fra et land med en helt annen samfunnsstruktur. Når de ikke har familie, søker de trygghet og beskyttelse i dop- og kriminelle miljøer, sier Haid.

- Vi startet idrettsforening for å ha et bedre tilbud til somalisk ungdom. Det kom så mange at lagene bare fikk spille fotball 10 minutter hver. Målet var deltakelse i Norway Cup, men vi klarte ikke å skaffe 9500 kroner til deltakeravgift eller penger til leggbeskyttere. Nå har vi mistet treningshallen fordi få av deltakerne var i stand til å bidra til å betale leien. Mange av ungdommene har mistet håpet om en meningsfull tilværelse. De henger på Grønland og tygger khat isteden, sier Haid Mustafa.

CWSS står oppført på myndighetenes liste over godkjente innvandrerorganisasjoner. De har søkt om økonomisk støtte fra Oslo kommune, Utenriksdepartementet, UDI og Barne- og familiedepartementet, men har til nå fått avslag fra alle. De får låne møtelokaler gratis av Eritreisk Forening på Grønland, får hjelp fra frivillige, blant annet privatpraktiserende advokat Carolyn Midsem.

- Dette er en viktig organisasjon med formål som burde være i tråd med norsk integreringspolitikk. Det burde finnes en samordnet instans hvor de kunne henvende seg. Selv om de har fått avslag, har jeg aldri hørt negativ kritikk av CWSS, sier Midsem. Hun får ikke betalt av organisasjonen, men føler likevel at innsatsen er meningsfull.

KRITISERER BARNEOMBUDET: Anita Rathore i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, OMOD, er kritisk til Barneombudets innsats blant minoritetsbarn.

- Vi synes ikke de har vært så flinke til å følge opp innvandrerungdom. Når man ser på hva Barneombudet har gjort av konkret arbeid, er det svært lite. De er mer opptatt av norske barn i Spania, sier Rathore.

Hos Barneombudet stiller de seg undrende til kritikken.

- Barneombudets rolle er å jobbe for at alle barn skal bli hørt - også innvandrerbarn og mindreårige som har de vanskeligste problemene. Dette går fram i alle høringsuttalelser vi gir. Vi samarbeider med uteseksjonen, kontaktutvalget mellom innvandrerorganisasjoner og myndighetene, og vi jobber overfor kommunene, sier nestleder Knut Haanes hos barneombudet.

HJELPER KAMERATER: Haid Mustafa (27) studerer på BI og jobber som tolk. Foad Abdi (22) går videregående på Oslo katedralskole. I fritida jobber begge frivillig for å hjelpe somalisk ungdom vekk fra kriminalitet og dop.