Hjem etter flere tiår

Nord-Korea kidnappet minst 11 japanere på 70- og 80-tallet. Fire har overlevd og får nå reise hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne for Nord-Korea og Japan kom med historiske innrømmelser da de møttes i Nord-Korea tirsdag. Fire bortførte japanere får nå vende hjem. Nord-Koreas leder Kim Jong-il ba Japans statsminister Junichiro Koizumi om unnskyldning for å ha kidnappet japanske borgere, lovet å forlenge prøvestansen for raketter og å overholde forpliktelsene om sine atomprogrammer.

Møtet mellom Koizumi og Kim Jong-il ble på forhånd vurdert som politisk meget risikabelt og som et møte som enten ville gi stor framgang eller et betydelig tilbakeslag. Resultatene vil trolig åpne for gjenopptagelse av forhandlingene om full diplomatisk anerkjennelse. De to landene har ikke diplomatiske forbindelser, og forholdet har vært preget av gjensidig mistenksomhet og harde anklager i mange år.

- Det er beklagelig, og jeg vil be om unnskyldning helt åpent, sa Kim Jong-il om kidnappingene på 1970- og 1980-tallet, ifølge en japansk tjenestemann som var til stede.

Den nordkoreanske lederen skal ha tilføyd at de som sto bak kidnappingen er blitt straffet. Statsminister Koizumi beklaget på Japans vegne for den 35 år lange okkupasjonen av Korea fra 1910 til 1945, en periode der koreanerne ble behandler som slaver og ofte utsatt for umenneskelig behandling.

Japan hadde på forhånd gjort det klart at framgang i spørsmålet om kidnappingene var en forutsetning for å gjenoppta samtalene om diplomatisk anerkjennelse. Nord-Korea har tidligere benektet ethvert kjennskap og medvirkning til bortføring av de japanske statsborgerne. Bortføringene ble trolig gjennomført for å få hjelp til å utdanne og lære opp nordkoreanske spioner, kanskje også med et håp om å gjøre de kidnappede til spioner.

Offisielt har Japan en liste med 11 navn på bortførte, men etterretningskilder sier at nærmere 40 kan ha blitt kidnappet. Av de 11 er fire i live og vil få vende tilbake til Japan, mens sju skal være døde. Ifølge nordkoreanske kilder er kvinnen Megumi Yokota blant de døde. Hun ble kidnappet i 1977 da hun var 13 år gammel og på vei hjem fra skole. Også Keiko Arimoto, som ble kidnappet i London i 1983, 23 år gammel, er blant de døde. Foreldrene uttrykte stor sorg da deres skjebne ble kjent tirsdag.

Japan har bestandig avvist Nord-Koreas krav om krigsskadeerstatning for den 35 år lange okkupasjonen, med begrunnelsen at man ikke formelt var i krig. I den felles uttalelsen tirsdag heter det at man er enige om å føre samtaler om økonomisk bistand, og at detaljene skal diskuteres i forbindelse med samtalene om normalisering av forholdet mellom de to statene.

Korea-kjennere mener Nord-Korea trenger å normalisere forholdet til omverdenen raskt for å få hjelp i den økonomisk desperate situasjonen landet er i. Sør-Korea fikk 500 millioner dollar, nesten 4 milliarder kroner, da forholdet til Japan ble normalisert i 1965. Eksperter har antydet at Japan kan gi 10 milliarder dollar, eller rundt 75 milliarder kroner, til Nord-Korea.

(NTB)

Les mer hos CNN

HISTORISK HÅNDTRYKK: Den nordkoreanske lederen Kim Jong Il møtte den japanske statsministeren Junichiro Koizumi under dagens toppmøte i Pyongyang. Neste måned fortsetter de samtalene om å normalisere de diplomatiske forbindelsene.
DØDE I NORD-KOREA: Disse tre japanske statsborgerne ble kidnappet og døde i fangenskapet. Megumi Yokota (13) (venstre) forsvant på vei hjem fra skolen i november 1977. Rumiko Masumoto (24) og Shuichi Ichikawa (23) forsvant i august 1978 etter å ha fortalt slektninger at de skulle gå på stranda og se på solnedgangen.
SJOKKMELDING: Fumiko Hirano (høyre) og broren Teruaki Masumoto gråter under dagens pressekonferanse i Tokyo. De hadde nettopp fått bekreftet at dere kidnappede søster Rumiko Terumoto var død.