Hjem etter tre år i villmarka

Lars Monsen har brukt tre år på å krysse Canadas isøde. I går landet han på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slappe av, spise, snakke og være sammen med familie og venner, dét blir programmet for Lars Monsen etter at han i 947 dager med hunder og slede har slitt seg 8.252 kilometer på tvers av Canadas villmark. Ved middagstider fredag kom villmarkseventyrer Monsen til Gardermoen flyplass der han ble møtt av familie og venner som stilte med norske flagg, champagne og konfekt.

Selv ankom Monsen i drapert i et canadisk flagg og virket forbausende pigg etter en tur som må betegnes som vanvittig strabasiøs.

Flere ganger underveis kjente nok villmarksmannen dødens pust i møte med ulv, isbjørn, skogbrann, iskaldt vann, drepende vintertemperaturer og indianerkvinner som skjøt på ham fordi de trodde bikkjene hans var ulver.

- Kulda var det verste på turen. Å vite at du har en kald vinter foran deg når snøen begynte å legge seg i november med effektive temperaturer ned mot minus 80 grader, og hele tida være på vakt for å overleve, det var hardt, sier Monsen til NTB.

Goose Bay og Ingstad

- Du er blitt tynn, var det flere som bemerket, da Monsen viste seg i utgangen for utenlandsrutene.

- Jeg er ikke så tynn nå, har jo fått i meg noe pizza etter at jeg kom til ekspedisjonens endepunkt, men jeg mistet 12 kilo på det meste, sier Monsen.

På spørsmål fra NTB om han har planer om en ny ekspedisjon, svarer han:

- Underveis skrev jeg i dagboka mi: "Aldri mer", men det har jeg skrevet i dagbøker før. Akkurat nå orker jeg ikke tanken på en ny ekspedisjon, men jeg vil ikke utelukke det, sier Monsen som kommer til å bruke turer i Oslomarka for å akklimatisere seg til et mer hverdagslig liv etter ferden gjennom Canadas villmarker.

Samtidig skal han skrive de siste linjene i boka «Nådeløs villmark» som kommer ut 12. desember. Der skal han fortelle om sin ferd fra Kaktovik på Alaskas nordkyst og gjennom Canada med endepunkt i Goose Bay på Labrador der en gang Monsens forbilde og helt, Helge Ingstad, kom på sin Vinlandsekspedisjon med båt på 1950-tallet.

Monsen vil ikke si noe særlig om hvorfor han avsluttet ekspedisjonen i Goose Bay, men antyder at det var av hensiktsmessige grunner.

Ingen novise

Oslo-mannen Monsen er ingen novise verken når det gjelder harde villmarksekspedisjoner eller bokskriving. Han har sju bøker bak seg, blant annet ei bok om en ekspedisjon som gikk Norge på langs.

Monsen er utdannet lærer og har i lengre tid livnært seg som forfatter og foredragsholder med beretninger fra sine ekspedisjoner. Manuset til den boka som kommer i desember, er skrevet av Monsen underveis på medbrakt PC. Det er bare finpussen og slutten av teksten som gjenstår. Monsen stanset i små bosettinger på veien gjennom Canada og skrev manuset til boka.

(NTB)