Hjem for å slåss

Lars Sponheim mener han aldri har vært bedre som politiker og vil fortsette som Venstres leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Ramnefjell

Gardermoen (Dagbladet): Sponheim-kritikernes favoritt, Olaf Thommessen, sier at «personkonflikter er en uting også i Venstre», og at det vil være uheldig med kampvotering på landsmøtet.

Men tross gjentatte spørsmål ville Thommessen ikke avvise at han er lederkandidat. Dermed henger det fortsatt i lufta om han vil utfordre Sponheim eller ikke.

Samsnakket

Thommessen mener Sponheim er «en suksesshistorie», men vil ikke svare på om han er fornøyd med at Sponheim tar to år til.

Sponheim velger å uttrykke seg slik:

- Jeg oppfatter ikke Thommessen som utfordrer. Vi er samsnakket og samkjørte om dette. Han sier jo at det vil være uheldig med kampvotering, sier Sponheim.

I går skrøt han uhemmet av Thommessen.

- Det hadde vært hyggelig å bli applaudert når man reiser rundt. Men det har jeg aldri opplevd. Det har vært strid om meg siden jeg ble valgt som leder for åtte år siden. Det er sagt at Arbeiderpartiet ikke er noen søndagsskole. Det er definitivt ikke Venstre heller. Men det var faktisk større aggresjon mot meg for to år siden. Det er atskillig mer balansert syn på meg nå, mener Sponheim, som skryter uhemmet av Thommessen.

- Han er det største politiske talentet jeg har hatt rundt meg disse åra, han har et stort potensial og kan bli en gnistrende politiker, sa Sponheim. Med dette ordvalget sier Sponheim at Thommessen er for uerfaren til å ta over nå. Sponheim sier imidlertid til Dagbladet at han vil bidra til at Thommessen bygges opp som rikspolitiker.

- Det er ingen tvil om at Thommessen har framtida foran seg. Jeg vil gjøre hva jeg kan for å gi ham plass og bygge ham opp, sier Sponheim.

Det betyr trolig at Sponheim må skaffe Thommessen en statssekretærpost eller overbevise Bondevik om at han må tas inn i regjeringen. Og om han ikke blir leder nå, rykker han garantert opp som nestleder.

Vanskelig

Valgkomiteen, som har fått mye kritikk for lekkasjer, gikk fra hverandre i går ettermiddag uten annen avklaring enn at den vil legge fram en samlet innstilling på ledelse og sentralstyre.

- Vi ble ikke overrasket over at Sponheim vil ta gjenvalg. Vi følte på oss at Sponheim ville si ja. Vår oppgave nå blir å avveie det vi har hørt i dag mot det Venstre mener lokalt og regionalt, sier valgkomiteens leder, Markus Sørensen. Han legger ikke skjul på at Sponheims beslutning kombinert med den sterke motstanden mot ham blant fylkeslederne, gjør valgkomiteens oppgave vanskeligere.

- Jeg er overbevist om at det er riktig av meg å lede partiet gjennom valget i 2005 og gjennom store og viktige velferdsreformer og en ny EU-debatt i partiet. Jeg føler meg trygg i regjeringen og kan derfor bruke mer tid på partiet.

Jeg har aldri i løpet av mine tjue år som politiker vært bedre. Derfor kaster jeg meg med glede inn i to nye år. Det er viktig for meg å legge et godt grunnlag for fortsettelsen, sier Sponheim.

BEST: - Jeg har aldri vært bedre som politiker, mener Lars Sponheim. Og han mener han er den beste til å lede partiet videre i to år. Men så er det trolig klart for Olaf Thommessen.