Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjem fra Libanon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den 40. kontingenten norske UNIFIL-soldater satte for få uker siden kursen mot fredstjeneste i Libanon, og minner oss om at det nå bare er noen få måneder til FN-styrken kan markere at den har stått hele tjue år på post i det sørlibanesiske fjellandsskapet. Styrken skulle - slik ordet «interim» i navnet tilsier - være en midlertidig løsning, men er blitt mer permanent og tilpasningsdyktig enn noen forutså.
  • Forsvarets Overkommando vil trekke de norske soldatene ut av UNIFIL. Helt siden begynnelsen av 80-årene har forsvarsledelsen vekselvis brukt feilslått mandat, økonomi og mannskapsmangel som argument mot fredstjenesten. Hver gang er generalenes forsøk på å drive kortsiktig utenrikspolitikk effektivt stoppet av Norges egentlige utenriksledelse. Det skulle da også bare mangle: Dersom rike Norge ikke har råd til å bidra til FNs fredsbevarende operasjoner, hvilke land kan da pålegges et slikt ansvar?
  • Selv om konfliktens mange parter, med Israel som den viktigste, aldri har tillatt UNIFIL å oppfylle sitt mandat, har FN-styrken gjort en viktig innsats gjennom svært skiftende politiske og militære forhold. Fredsstyrken har i lange perioder vært en stabiliserende og konfliktdempende faktor. Ved noen få anledninger har den dessuten vært en sentral forutsetning for fredspolitisk handlefrihet for noen av områdets viktigste aktører.
  • Tross denne erkjennelsen mener vi det nå er Norges ansvar å ta initiativet til en samlet og ordnet avvikling av UNIFIL. Ikke av økonomiske makelighetsgrunner, men fordi FN-styrken i stigende grad fungerer som en sovepute for partenes manglende vilje til å ta virkelige fredsinitiativ. Det er ikke en overtallig politistyrke i Sør-Libanon Midtøsten nå har bruk for, men politiske tiltak som kan få fredsprosessen ut av det håpløse dødvannet hvor den nå befinner seg. UNIFILs avvikling vil vise at verdenssamfunnet mener alvor med sine krav om at det nå vises fredsvilje. FN-soldater, også norske, kan det fortsatt bli bruk for i Midtøsten, selv om UNIFIL blir historie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!