Hjem i natt

Kongen og dronningen kom i natt hjem til Norge etter å ha vært innesnødd i flere dager i Alpene. Turen ut av vinterinfernoet ble i går først utsatt i flere timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I mellomtida prøvekjørte spesialtrente østerrikske politistyrker veien forbi de mest rasfarlige områdene.

Klokka 23.35 landet flyet med Kong Harald og Dronning Sonja på Gardermoen. Kongeparet ruslet rett inn i en bil med registreringsnummer A3 og kjørte avgårde.

Det var først ut på ettermiddagen i går at sjefen for gruppen av østerrikske sikkerhetsfolk som har fulgt kongeparet under hele oppholdet i Østerrike, ga klarsignal for at kongeparet kunne reise. Det var endelig trygt å ta seg ut av den lille alpelandsbyen Pettneu og forsere de åtte kilometerne til St. Anton.

Prøvekjørte

Politiet hadde om formiddagen selv prøvekjørt ruta, og var da kontinuerlig på utkikk etter bevegelser i dalsidene. Lyder som kastes mellom dalførene kan være nok til å utløse skred.

Pettneu har i årevis vært forskånet fra alvorlige ras, men det har gått mange ras i Stanzerdalen mellom landsbyen og det verdenskjente skieldoradoet St. Anton.

Etter at politiet hadde gitt klarsignal til at veien var farbar, ble det åpnet for trafikk utover formiddagstimene. Fortsatt fikk ikke kongefamilien forlate hotellet. Først etter nærmere en time, fikk kongen og dronningen sette seg i bilen.

Tilbudt skyss

I mellomtida hadde den østerrikske redningsledelsen tilbudt kongeparet skyss ut av Pettneu, noe som ifølge major Thomas Schönherr ble avslått.

Dagbladet fikk i går ettermiddag ikke kontakt med det kongelige følget for en kommentar til avslaget.

- Jeg er glad kongeparet kom seg ut når jeg nå hører hvor alvorlig situasjonen er i området, sier assisterende kabinettssekretær Vigdis Wiesener Jorge.

Mens østerrikske redningsmannskaper i ettertid karakteriserer kongeparets tur inn i området som «ingen god idé», fastholder assisterende kabinettssekretær Wiesener Jorge at det var trygt å dra inn i området søndag ettermiddag.

- Våre politifolk kom til den konklusjonen i samarbeid med de østerrikske politifolkene. Togturen til St. Anton søndag var udramatisk, og det samme var turen hjem i går, sier Wiesener Jorge.
Også i nabolandene Sveits og Italia kom det stadig flere meldinger om drepte og skadde. Utallige landsbyer med tusenvis av alpinister er rammet av uværet.

- Det er ikke bestemt om kongeparet skal til Jørstad gård (på Maihaugen på Lillehammer. red.anm.), til Kongsseteren, Prinsehytta (i Sikkilsdalen. red.anm) eller bare bli hjemme resten av ferien. Først skal de i hvert fall puste ut på Skaugum, sier assisterende kabinettssekretær Vigdis Wiesener Jorge til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer