Hjem på turistklasse

SANDEFJORD (Dagbladet): Finansakrobat Thomas Øye trodde gjeldsmarerittet var over, men tok nok en gang feil. Problemene tårner seg opp for den 30 år gamle investoren som til sammen skylder sine kreditorer 35 millioner kroner. - Det er beintøft. Jeg får ikke arbeidsro, sier en presset Thomas Øye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 22-tida i går kveld kom Thomas Øye til Torp flyplass i Sandefjord. Hvitskjorta var byttet ut med pologenser, og den tidligere så formuende investoren valgte turistklasse på billigselskapet Ryanair for å komme seg hjem til Norge etter tre harde dager i London. Tydelig sliten fortalte han om presset som plager han.

Tynnslitt vennskap

- Egentlig vet jeg ikke så mye om hva som skjer nå. Jeg har ikke sjekket hva som har skjedd mens jeg var på flyet. Vi får se hva morgendagen bringer, sier Øye. I London har Øye jaktet desperat på mannen han trodde skulle bli redningen på gjeldsmarerittet, briten Adrian Laby. Laby er eiendomsbaron i London og skal ifølge kilder i finansmiljøet være god for flere milliarder kroner. Nå er imidlertid vennskapet mellom Laby og Øye svært så lunkent. Situasjonen ble akutt da en gruppe norske gråmarkedsinvestorer før helga hevdet overfor Laby at Øye hadde ført ham bak lyset. Øye skulle ha større gjeld enn det han hadde oppgitt til sin vordende redningsmann.

Thomas Øye

  • Alder: 30 år.
  • Yrke: Investor.
  • Utdannelse: Påbegynte jusstudier.
  • Bil: For tida Range Rover.
  • Ifølge utskrift fra likningen for 1999 har han 0 i inntekt og 0 i formue.

    Solgte leksika for å finansiere studiene. Ble etter hvert ansatt i meklerfirmaet Norse Securitas, og spådd en lysende framtid som aksjemekler. Begynte for seg selv i 1998, og konsentrerte seg om selskaper som ikke er notert på børsen. Var en periode god for 270 millioner, måtte seinere selge både luksusleiligheten på Frogner i Oslo, luksusbåten, Jaguaren og Ferrarien. I juni i år falt korthuset sammen for Øye. Til sammen 15 kreditorer kom med et krav på 76 millioner kroner. Dette kravet er nå nede i 35 millioner kroner. Fristen for utbetaling av disse pengene gikk ut for over ei uke siden.

Dagbladet kjenner til at de samme investorene selv prøver å få Laby til å investere i et norsk ventureprosjekt i 50-millionersklassen.

- Min partner i London tror at jeg har mer gjeld enn det jeg selv har oppgitt. Han ønsker derfor å trekke seg fra samarbeidet. Jeg snakket med ham på søndag, og han har frist til i morgen med å redegjøre hva som skjer videre. Selvsagt håper både jeg og han at dette skal få en snarlig løsning, sier Øye.

Presset av rykter

Dersom Laby slår seg vrang, betyr det problemer for Øye. Kreditorene som har ventet på pengene sine i sju måneder, begynner å bli utålmodige. - Det er helt umulig å jobbe. Ryktene svirrer hele tida. Pressen ringer hver halvtime. Det er veldig distraherende da jeg vet at jeg ikke skylder mer penger enn det som er oppgitt til kreditorfellesskapet, sier Øye. I går kveld satte han kursen mot Oslo for å møte noen av sine kreditorer. Sammen skal de legge en strategiplan for framtida. Onsdag drar han muligens til New York eller Hongkong for å gjøre forretninger, men først må kreditorenes harme dempes.

- Jeg må bare jobbe videre. Lykkes jeg ikke nå, har jeg en backupplan, sier Øye og haster mot bilen. En av de utålmodige kreditorene er millionæren Svein Erik Bakke.

- Dette orker jeg ikke å snakke mer om. Bygdøy og Thomas Øye har jeg langt oppe i halsen. Det er hele tida snakk om nye avtaler. Gang på gang har jeg blitt skuffet. Jeg har hatt stor tillit til at dette skulle komme i orden, sier Svein Erik Bakke til Dagbladet. Øye skylder Bakke penger etter at den mye omtalte bolighandelen på Bygdøy gikk i vasken. Øye hevdet den gang at han kjøpte Vaske-Bakkes luksusvilla for en tredjeperson. Denne personen trakk seg etter at kona fikk se hvor stort huset var. Slik ble Thomas Øye i første omgang sittende igjen med regninga. Øye hadde imidlertid ikke penger, og sammen med Bakke har de forhandlet fram en konfidensiell avtale om kompensasjon. Det er pengene fra denne avtalen Bakke nå venter på.

- Jeg er opptatt av å få pengene mine. Jeg er rett og slett skuffet, sier en bitter Bakke. Også leder for kreditorfellesskapet, redersønn Kurt Mosvold, er oppgitt over situasjonen. Han er i første rekke ute etter Adrian Laby som sammen med Øye skulle løse ut kreditorene. - Hos Thomas Øye er det ingen penger å hente. Derfor er det mer naturlig å rette søkelyset mot Laby. Denne situasjonen er uholdbar for oss.

- Kommer du til å gjøre flere forretninger med Thomas Øye etter dette?

- Det vil jeg ikke kommentere.

PRESSET OG UTSLITT: For vel et år siden var finansakrobat Thomas Øye god for rundt 200 millioner kroner. I går reiste han på turistklasse fra London til Sandefjord med billigselskapet Ryanair. - Jeg tror fortsatt på en løsning, sier han til Dagbladet.