Hjem til en krigsherjet by

Tiden som flyktning i Ukraina er forbi. Maria Kosilkina er tilbake i byen Slavjansk, den byen som er mest herjet av den ukrainske borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLAVJANSK (Dagbladet): -Det er skummelt å komme tilbake, men vi kommer tilbake likevel, sier Kosilkina (28) til Dagbladet idet hun går av toget fra hovedstaden Kiev. Samman med Diana (10) og Kirill (1), har de vært flyktninger i tre måneder.

I mellomtida har flere hundre mennesker blitt drept i Slavjansk og i landsbyene rundt regionhovedstaden. Men denne helga er det på tide å vende tilbake.

Krigshandlingene er over i denne delen av Donetsk fylke, og Diana skal begynne på skolen imogren. Ungene trenger noe som likner på et normalt liv.

- Nyerussland - Dere har vært borte  tre måneder, er det lenge?

- Ja, jeg synes det er lenge å være borte fra hjemmet og familien, sier Maria Kosilkina.

- Er huset ditt i orden eller er det skadet?

- Huset mitt er ikke ødelagt, men min nabos hus ble skadet da en rakett traff hagen. Vårt hus fikk små skader etter splinter.

- Ønsker du å komme tilbake til normalt liv?

- Ja, selvsagt.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har kalt de østlige fylkene, Donetsk og Lugansk, der de væpnede opprørene mot den ukrainske staten har funnet sted, for Nyerussland, og med det lagt den ideologiske begrunnelsen for annekteringen av deler av disse fyklene.

- Kommer dere tilbake til Ukraina eller Nyerussland?

- Det er ikke noe land som heter Nyerussland. Det er bare Ukraina, sier Maria Kosilkina, og sier klart i fra hvor hun står i denne ukrainske borgerkrigen.

Skummelt - Hvordan føles det å komme tilbake?

HJEM: Maria Kosilkina synes det er skummelt å vende tilbake til byen der de hardeste kamphandlingene i øst-ukrania fant sted, men fordi skolen begynner på mandag er nødt til å reise hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HJEM: Maria Kosilkina synes det er skummelt å vende tilbake til byen der de hardeste kamphandlingene i øst-ukrania fant sted, men fordi skolen begynner på mandag er nødt til å reise hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er skummelt å komme tilbake til byen vår. Hæren er her fremdels, sier Maria Kosilkina.

Og hæren er til stede. Mange hus i og rundt byen er ødelagt av granater. Rundt byen Slavjansk er det militære veisperringer på alle innfartsveier. Men det er såpass rolig at de ukrainske soldatene som bemanner  veisperringene vitser om et norsk pass i stedet for å være aggressive, slik det gjerne er ved militære vaisperringer hvis situasjonen er spent.

- Nei, dette skjønner jeg ingen ting av, sier soldatene ved to veisperringer som sjekker Dagblad-teamets dokumenter.

Og de ler av egen utilstrekkelighet i det latinske alfabetet, i stedet for å være truende overfor utenlandske journalister. Det er et godt tegn på at ukrainske myndigheter har god kontroll på denne delen av Donetsk fykle som tidligere var kontrollert av de pro-russiske separatistene som tok kontroll over området i april. Men i slutten av juni ble de drevet tilbake av den hittil kraftingste ukrainske militære offensiven i denne krigen.

Det er ingen offisielle tall over drepte, men de uoffisielle tallene varierer fra rundt 100 til rundt 300. Det var uansett mange døde i en by med rundt 130 000 innbyggere. Ifølge FN er det til sammen rundt 2000 mennesker som er drept i dette ukrainske dramaet.

Ytterligere sanksjoner Den diplomatiske krisa forverret seg ytterligere i går på grunn av det EU og ukrainske myndigheter sier er russiske soldater som de siste dagene har deltatt i krigføringen i Ukraina.

Særlig sier ukrainske myndigheter at russiske soldater har vært aktive helt sør i Øst-Ukraina, ved Azov havet. EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso sa i går at EU vil innføre nye og sterke sanksjoner mot Russland, og at hensikten med disse sanksjonene er å presse Russland til å forhandle.

Men lite tyder på at den russiske presidenten Vladimir Putin er interessert i å forhandle om noe som helst hvis den russiske posisjonen er svak eller svekket.

Dermed fortsetter det ukrainske dramaet, selv om Maria Kosilkina i helga valgte å komme tilbake til Slavjansk.

ØDELEGGELSER: En bru ved byen Slavjansk ble sprengt under de voldsomme kamphandlingene som fant sted i området mellom pro-russiske opprørere og ukrainske militære styrker.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØDELEGGELSER: En bru ved byen Slavjansk ble sprengt under de voldsomme kamphandlingene som fant sted i området mellom pro-russiske opprørere og ukrainske militære styrker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer