Hjem til forfedrenes land

- En utstudert uhøflighet hvis Obama ikke besøker sin bestemor i Kenya.

FORVENTNINGER: USAs president Barack Obama kommer til farens hjemland Kenya denne uka. Gateselger Hosea Owuor er klar. AFP PHOTO/DENISH OCHIENG/Scanpix
FORVENTNINGER: USAs president Barack Obama kommer til farens hjemland Kenya denne uka. Gateselger Hosea Owuor er klar. AFP PHOTO/DENISH OCHIENG/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mener afrikaforsker Morten Buås ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Han legger til at forpliktelsene overfor eldre slektninger i et land som Kenya er større enn i Vesten.

- Slektskap betyr mer i tradisjonelle samfunn enn i våre moderne vestlige samfunn, sier Buås.

- En ny begynnelse Denne uka besøker USAs president Barack Obama Kenya for første gang som president. Og han har ifølge Det hvite hus ingen planer om å besøke bestemor Sarah. Likevel er dette hans tredje besøk til Afrika som president. Fedrenes land er landet Obama har unngått, før siste halvdel av sin siste periode, når det ikke lenger er et politisk problem. Det er mange grunner til det.

En er at landets president Uhuru Kenyatta lenge var tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten for sin rolle i den etniske volden i forbindelse med presidentvalget i 2007. Tiltalen ble frafalt i fjor, men det ville vært umulig for en amerikansk president og reise for å møte en president tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Begynnelsen var alt slutt Mot slutten av Obamas presidentperiode preges Afrika-politikken av trøtthet. Obama ble aldri det kontinentet håpet da Obama ble valgt til verdens mektigsme i 2008. Forventningene til Obama var enorme da han ble valgt, særlig etter hans store tale i Kairo i 2009, der han inviterte den islamske verden til det han kalte «En ny begynnelse».

Hensikten var å bygge bro over de avgrunner forgjengerens kriger i Afghanistan og Irak hadde skapt mellom den muslimske verden og USA. Men den utstrakte hånda var også ment til Afrika sør for Sahara. Obama ville støtte, sa han, «sterke institusjoner og ikke sterke menn». Det handlet om demokrati.

Men Obamas fest-tale var allerede glemt da han besøkte Afrika for andre gang som president i 2013. USAs første afrikansk-ættede president var bundet til å prioritere de akutte utfordringene, og de var i Irak og Syria, i Afghanistan, Russland og Kina. Og ikke i Afrika.

Afrikas hjerte Det er imidlertid liten tvil om at Obama har et hjerte for Afrika. I sine velskrevne memoarer fra 1995, da han planla en politisk karriære, skrev Obama dette om sitt forhold til Afrika etter sitt besøk som student i 1988:

«Smerten jeg følte var min fars smerte. Mine spørsmål var mine brødres spørsmål. Deres kamp var fra fødselen av var min kamp». Men om disse følelsene er nok til å tilfredstille bestemor Sarah Obamas ønsker om å se barnebarnet, slik hun gjorde i 1988, da den amerikanske presidenten var på sin afrikanske dannelsesreise, gjenstår å se.

Uansett, i landsbyen Kogelo vest i Kenya er Obamas bestemor Sarah Obama (93) klar til å ta imot presidenten, og ifølge NRK sier hun at presidenten - hvis han kommer - får ta til takke med den maten hun selv spiser. Bestemor Obama venter uansett et besøk av barnebarnet i landsbyen der både Obamas far og farfar ligger begravet. Men den amerikanske presidentens program på reiser er ikke offentlig kjent av sikkerhetsgrunner. Så også bestemor Obama får vente og se.

VENTER: Sarah Hussein Onyango Obama. REUTERS/Thomas Mukoya/Scanpix
VENTER: Sarah Hussein Onyango Obama. REUTERS/Thomas Mukoya/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer