Hjem til friheten etter mareritt på Filippinene

- Nå er det over og vi gleder oss til å være sammen med familien, sier Sven-Erik Berger.

GLEDE PÅ GARDERMOEN: Datteren Inger Marie fikk endelig se pappa Sven-Erik Berger og forloveden Karen komme seg trygt til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
GLEDE PÅ GARDERMOEN: Datteren Inger Marie fikk endelig se pappa Sven-Erik Berger og forloveden Karen komme seg trygt til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sven-Erik Berger og hans forlovede Karen er overlykkelige over å igjen å være på Norsk jord.
- Nå er marerittet over, sier de.  

Litt før klokken 10.00 torsdag formiddag landet de slitne, men lykkelige over å være hjemme igjen på Gardermoen. Nordmannen og hans forlovede er tilbake nesten en måned etter at marerittet startet, da Berger ble anklaget for drap.  

- Da flyet lettet fra Filippinene tenkte jeg at nå kan ikke politiet gjøre noe. Da følte vi oss trygg og lettet, sier Sven Erik like etter at han har blitt tatt imot av et fulltallig presskorps på Gardermoen.

Møtt av datteren Der ble han også tatt imot av datteren Ingrid Marie Berger (16) og noen gode venner. Spendte og tydelig nervøs stod de og trippet i minuttene før de kom ut fra bagasjeområdet.  

- Det er veldig godt å ha pappa hjemme igjen. Det er fantastisk, sa datteren Ingrid Marie etter at hun hadde løpt frem forbi pressen og kastet seg rundt halsen på sin pappa. 

- Ja, turen ble et par uker lengre enn det jeg i utgangspunktet hadde tenkt meg. Det positive med situasjonen er at jeg fikk med meg Karen raskere enn det som var planlagt. Nå kan vi være sammen i Norge en stund, sa en lykkelig Sven-Erik Berger. 

- Hvordan har denne opplevelsen vært?  

- Det har vært ganske tung og til tider mørkt. Jeg tenkte nok flere ganger at det var en stor mulighet for å bli uskyldig dømt. Det er mange som sitter i fengsel på Filippinene uskyldig dømt. Garantert, sier Berger.

Han er glad for at all hjelpen han har fått både fra sin arbeidsgiver, Norske myndigheter og media. På spørsmål om hvorfor de valgte å stå åpent fram i media hele tiden svarer han kontant:

Media hjalp - Fordi vi var uskyldige. Vi hadde ingenting å skjule og det var ingen grunn til å gjemme seg. Jeg tror pågangen fra media og Norske myndigheters arbeid la mye press på Filippinske myndigheter og at det er viktige årsaker til at jeg står her nå. Uten denne oppmerksomheten tror jeg vi fortsatt hadde sittet på Filippinene og ventet på en rettssak nå, sier Berger. 

- Tør du å reise tilbake til Filippinene?  

- Ja, det tør jeg. Nå har jeg mange gode kontakter og telefonnummer å ringe til hvis noe skulle skje. Vi er frie, men det hadde vært fint både for oss og for andre om politiet hadde gjort en bedre jobb slik at ingen havner i en slik situasjon igjen.

- Hva har du lært av denne opplevelsen? 

- Neste gang han drar på tur skal jeg ha gode kontakter dit jeg drar. Og så skal jeg aldri peke på noen profilbilder forelagt av politiet hvis jeg ikke er helt sikker. Man skal heller ikke ta noe for gitt hvis man havner i en slik situasjon, selv om man vet at man er uskyldig, sier Berger.   De innrømmer at de var redde for hva som skulle skje med dem og utfallet av saken.

Redd og sint - Jeg var redd og sint på politiet. Det har vært et mareritt og vår verste opplevelse noen gang, sier Karen som legger til at dette ikke er uvanlig opplevelse for vestlige mennesker som kommer til Filippinene. De mener også at måten de ble utpekt på av politiet var høyst tvilsom.  

- Et barnevitne ble ført inn sammen med sine foreldre og hun pekte oss ut. De visste at de ville få en belønning på 200.000 pesos, så kan man jo tenke seg resten selv, sier Sven-Erik.

Nå skal han og forloveden Karen hvile ut og feire friheten med venner og familie. Karen er i Norge for første gang og gleder seg.

- Det er ikke så nøye om det er kaldt så lenge jeg er sammen med Sven-Erik er jeg lykkelig, sier hun og kler på seg en stor varm boblejakke.