Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-leiren etterforskes for Russlands-forbindelser

Hjem til full krise og flom av anklager

USAs president, Donald Trump, bygger opp en hær av private forsvarsadvokater.

TØFFE TIDER: USAs president, Donald Trump, må håndtere en krise som bare har vokst i omfang mens han har vært på en ni dager lang utenlandstur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
TØFFE TIDER: USAs president, Donald Trump, må håndtere en krise som bare har vokst i omfang mens han har vært på en ni dager lang utenlandstur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president Donald Trump var lørdag på vei hjem etter en hektisk utenlandstur i Midtøsten og Europa. På hjemmebane vil han igjen bli møtt av en flom av nye anklager knyttet til Russlands-etterforskningene.

Siden han forlot landet for ni dager siden, ser problemene hans bare ut til å ha tiltatt i styrke. Amerikansk etterretning har slått fast at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i fjor. Nå etterforsker flere komiteer i Kongressen og spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller om noen i Trumps valgkamporganisasjon samarbeidet med russerne.

Hver dag dukker det opp nye anklager og lekkasjer i amerikanske medier. Flere, deriblant New YorkTimes og CNN, melder at Det hvite hus oppretter en kriseteam av forsvarsadvokater for å forsøke å håndtere den kaotiske situasjonen.

Kriseplan

Søndag avlyste Trump en planlagt reise til Iowa. Staben hans har også laget en kriseplan, som ifølge New York Times blant annet innebærer at Trump bygger opp et kontor av private advokater utenfor Det hvite hus, og at kommunikasjonsavdelingen blir omorganisert.

Trump kan komme til å møte sin private advokat, Marc E. Kasowitz, allerede søndag. Staben til den hardt pressede presidenten har også funnet flere andre Washington-advokater med erfaring fra politiske etterforskninger, som Trump skal intervjue og eventuelt ansette som en del av sitt juridiske team.

Både Trumps svigersønn og seniorrådgiver, Jared Kushner, stabsjef Reince Priebus og seniorrådgiver Steve Bannon reiste tidligere hjem fra den ni dager lange utenlandsturen i et forsøk på å håndtere situasjonen.

Modellen med et kontor av private forsvarsadvokater utenfor Det hvite hus likner på modellen daværende president Bill Clinton brukte på 1990-tallet. Da han var under flere etterforskninger, som blant annet førte til at han ble stilt for riksrett for å lyve om affæren med Monica Lewinsky, hadde han et svært kontor av advokater. Slik forsøkte han å skape et inntrykk av Det hvite hus fortsatt arbeidet med presidentens politiske agenda.

Kushner i søkelyset

I forkant av hans første presidentreise, fryktet eksperter at selv om han reiste fra problemene på hjemmebane, kunne nye dukke opp.

Nå er det Jared Kushner det skrives om i amerikansk presse. Som Washington Post skrev i går, skal Kushner, som er Trumps svigersønn, ha ytret et ønske om å opprette en sikker og hemmelig kommunikasjonkanal mellom Trumps folk, Moskva og Russlands ambassadør til USA.

Foreløpig har verken Kushner, som har vært med på Trumps utenlandsreise, eller presidenten selv kommentert saken.

Vil ikke kommentere

Ifølge CBS News ønsker ikke ansatte nær Trump eller ansatte i Det hvite hus kommentere saken.

- Vi kommenterer ikke Jared, sa Gary Cohn, Trumps øknomiske rådgiver til pressen lørdag.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster sier til CBS News at han ikke vil bekymre seg hvis det er slik at regjeringens tjenestemenn har skjulte kommunikasjonskanaler til Russland.

MØTTE PAVEN: Donald Trump var på en 29 minutter lang audiens med paven under sitt besøk i Roma. Video: CNN. Vis mer

- Dette er noe jeg ikke har vært involvert i eller noe jeg vet noe om, sier McMaster til TV-kanalen.

Møter i Trump Tower

Sikkerhetsrådgivere sier at USA at kommunikasjonskanaler til flere land, og sier muliggjør kontakten på «en diskret måte».

Ifølge Washington Post skal Jared Kushner og l Sergej Kisljak, Russlands ambassadør til USA, ha hatt møter i Trump Tower 1. eller 2. desember i fjor. Washington Posts får dette opplyst fra amerikanske tjenestemenn som viser til etterretningsrapporter.

Den tidligere sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn, som måtte trekke seg etter å ha løyet til visepresident Mike Pence om sine samtaler med den russiske ambassadøren, skal også ha vært på møtet.

Mindre Spicer

Som en del av kriseplanen, kan den etter hvert så berømte pressetalsmannen til Trump, Sean Spicer, få en mindre profilert rolle. Det kan bety at det blir færre daglige pressekonferanser, og at Trump heller vil forsøke å kommunisere mer direkte med kjernevelgerne sine gjennom svære folkemøter og på Facebook og i intervjuer med vennliginnstilte medier, skriver New York Times.

Advokatene til Trump har allerede gitt ham et klart råd om å begrense Twitter-bruken. Presidenten har mer enn 30 millioner følgere, og uttalelsene hans der kan bli brukt som juridiske bevis i en sak mot ham. De siste dagene har han også klart å unngå Twitter-meldinger som har skapt kontroverser.

VOLDSOMT: Da Donald Trump og Emmanuel Macron hilste på hverandre for andre gang, ble den amerikanske presidenten veldig ivrig i bevegelsene. Video: AP / CNN Vis mer
Hele Norges coronakart