Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjem til grilling

Med steinansikt kom Tony Blair i går hjem fra Barbados. At han fløy som en mann av folket - på turistklasse - vil ikke hjelpe ham når han møter i Kelly-høringen torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Statsministerens ansiktsuttrykk bør være langt mykere og mer imøtekommende enn det vi så gjennom bilruta på vei fra Heathrow-flyplassen. Det har nemlig skjedd noe med det politiske England siden Tony Blair tok med seg familien og dro til Karibia.

Forandringen er ikke kommet i Whitehall, Westminster og Downing Street - det er på gata, i TV-intervjuer med mannen og kvinnen der, og i saftige leserinnlegg, du finner opprøret. Og det er Blairs Labour-parti som får juling.

Ville arrestere Kelly

To uker med høring rundt dr. David Kellys død har satt byråkratene og politikerne i et særdeles dårlig lys. Nå vil folket ha klare svar - ikke unnvikende usannheter og ansvarsfraskrivende e-poster.

Etter at lord Hutton i helga offentliggjorde 900 sensitive dokumenter - fordelt på 6000 sider, et arbeid datanerdene i High Court of Justice brukte to dager på å legge ut på Kelly-høringens nettsider - har folket gått lei av myndighetenes interne postgang.

Vi ser ikke skogen for papir, men røde ansikter hos mange av dem som har fått offentliggjort sin korrespondanse. Og flere vil det bli når lord Hutton gjennom sin åpenhet i helga avslørte at forsvarsdepartementet ønsket å arrestere dr. Kelly for lekkasjen til BBC.

Blair må stå skolerett

Det er dette Blair må trylle fram troverdige svar i forhold til. Det holder ikke lenger med gode gamle «trust me, I'm Tony». Når regjeringen, rådgiverne og etterretningen har a) fusket med en etterretningsrapport og gått til krig mot Irak på meget tynt grunnlag, og b) drevet mannen som gikk til BBC og gjorde allmennheten oppmerksom på det, i døden, holder bare skolerett frammøte.

At Irak-dokumentet som ledet til krig var spritet opp, hersker det ingen tvil om. Ei heller at dr. David Kellys navn ble sluppet til offentligheten med viten og vilje. Likevel er spørsmål fortsatt like ubesvarte:

Geoff Hoon må gå av?

Hvem ga ordrene, hvem utførte dem og hvem må ta smellen?

Hittil har vi ikke sett annet enn at skyldens hale er flyttet fra gris til gris - uten at det gjør grasrota bedre stemt. Når høringen åpner igjen i morgen, kommer de store kanonene. Først etterretningssjef sir John Scarlett (tirsdag), så forsvarsminister Geoff Hoon (onsdag), og sist Tony Blair (torsdag).

Går det som mange eksperter tror, må forsvarsministeren ofre seg sjøl og taS smellen på vegne av regjeringen.

Avslørt i avisa

The Observer skrev i går at Blair og hans rådgivere vet mye mer enn de har gitt inntrykk av og vært villige til å innrømme. Avisas politiske redaktør skrev at nr. 10 hadde en meget sentral rolle i offentliggjøringen av dr. Kellys navn.

Det betyr at Blairs stabssjef Jonathan Powell og sjefrådgiver Alastair Campbell - han som før høringen var utpekt som den store, stygge ulven, men som gjennom et ydmykt vitnemål slapp unna med laud i dannelse og troverdighet - har, om ikke løyet blankt, så i hvert fall omgått sannheten. Hvilket ikke ser pent ut.

Når Blair går i vitneboksen, vil ryktet hans sitte på stolen ved siden av. Mannen som en gang sa at «jeg er en ganske streit kar som type», vil bli testet til det fulle.

Etter to uker med halvkvedede viser, løgner og ansvarsfraskrivelser er det nå bare én ting som gjelder når statsministeren vitner torsdag: The truth, the whole truth and nothing but the truth.

Og: Blair må fikse det på egen hånd. Selv Herren kan ikke hjelpe ham med det.

STEINANSIKTET: I går kom statsminister Tony Blair hjem til London etter sferie med familien på Barbados. Blairs ansikt bar tydelig preg av alvoret han nå står overfor da han satte seg inn i bilen som brakte ham til Downing Street 10.