Hjem til ingenting

Mer enn fire millioner afghanere lever som flyktninger. Dagbladet var med da en familie vendte hjem til sin totalt ødelagte landsby i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

QALAI QAZI (Dagbladet): Zarmina og hennes to barn Hadjmal (10) og Ramez (5) går over dørstokken til ruinene av det som en gang var deres hjem. Da de forlot huset sommeren 1999 sto det i flammer, satt i brann av Taliban.

- Nå skal vi gå i gang med å bygge opp hjemmet vårt igjen, sier den burkakledde Zarmina, som mener hun er omkring 25 år.

Det er tre år siden hun sist har vært hjemme. Det er på dagen et halvt år siden terrorangrepene mot USA.

Ektemannen Mahfouz Mohammed Khan (32) har vært i landsbyen sin et par ganger i løpet av de siste månedene, og har hatt tid til å forberede seg på sjokket.

- Jeg er veldig lykkelig for å være hjemme, men lei meg når jeg ser hvordan det ser ut rundt meg, sier Mahfouz til Dagbladet.

I SNART TRE ÅR har 32-åringen og hans familie bodd i slumliknende forhold på området der de sovjetiske okkupantene tidligere hadde både sin ambassade og sine boligblokker for diplomater og offiserer.

Til sammen har rundt 15000 mennesker som flyktet fra Shomali-sletta rett nord for Kabul, holdt til i de gamle sovjetiske leilighetene.

Vi er med Mahfouz hjem til landsbyen Qalai Qazi denne mandags formiddagen. Han er med på repatrieringsprogrammet som drives av FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

3000 mennesker fra «Sovjet-slummen» i Kabul har hittil flyttet hjem til Shomali-sletta gjennom dette programmet. Det lille de har av eiendeler fraktes i lastebiler, selv blir de kjørt i busser i konvoier fra Kabul.

Mange vender hjem

Mer enn 160000 afghanere har siden desember i fjor kommet tilbake til sine hjem. Repatrieringen av flyktningene pågår hver eneste dag, med støtte fra FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Målet er at flyktningene skal være selvhjulpne.

MAHFOUZ og familien har tatt med seg ei dør og et par vinduskarmer fra leiligheten i Kabul, såpass synes de de tidligere sovjetiske okkupantene skylder dem. De få eiendelene deres ligger i noen poser, fire- fem sekker, en metalleske, en sinkbøtte og et blikkspann. Mahfouz har vært arbeidsledig siden han kom til Kabul, og familien er lutfattig.

Inntil den skjebnesvangre dagen i juli for snart tre år siden, var Mahfouz og hans to brødre relativt velstående sett i afghansk sammenheng. De hadde til sammen to- tre tusen frukttrær og vinranker og hvert sitt hus på eiendommen i landsbyen Qalai Qazi. Landsbyen, der det bare bodde tadsjikere, var kontrollert av den såkalte Nordalliansen. Men så flyttet frontlinjene seg, og Taliban, som stort sett besto av pashtunere, tok landsbyen.

- Vi var to hundre mennesker som bodde her. Halvparten ble drept og resten drevet ut av Taliban-soldatene. De hadde hjelp av al-Qaida-soldater som var arabere, pakistanere og tsjetsjenere, sier Mahfouz.

Taliban-soldatene og deres hjelpere kom midt på formiddagen.

- Vi måtte flykte uten å få med oss noen av våre eiendeler. Noen av oss hadde ikke engang sko. Da vi gikk, så vi at huset vårt brant og ble beskutt, sier 32-åringen, som selv mistet en onkel under Talibans nådeløse angrep.

I DAG STÅR HUSET utbrent og skutt i filler. Teppene på jordgolvet er borte, knuste asjetter og potteskår ligger som bevis på vandalismen som har foregått.

Al-Qaida i nye områder

Al-Qaida- og Taliban-soldater har omplassert seg i fire provinser nær hovedstaden Kabul. Tusener av regjeringssoldater er sendt ut for å stoppe en offensiv, sier en høytstående afghansk representant.

Den afghanske representanten sier styrkene har omgruppert seg i de fire provinsene Wardak, Ghazni, Khost og Paktia. I Paktia-provinsen har amerikanske og allierte styrker allerede i mange dager beleiret og angrepet en større styrke fra al-Qaida i nærheten av provinshovedstaden Gardez. - Vi har opplysninger om at rester av Taliban og al-Qaida er bevæpnet og fortsatt aktive i disse områdene, sier representanten, en topprådgiver til forsvarsministeren general Mohammad Fahim. (NTB)

- Vi har ikke et eneste frukttre igjen. Taliban ødela alle sammen, sier Mahfouz stille.

Shomali-sletta var Afghanistans fremste brødkurv. Her ble det dyrket hvete og frukt i stor stil i et gunstig klima og en vakker natur. 200000 mennesker måtte flykte herfra.

Etter krigens herjinger og fire års tørke, ligger hele Shomali-sletta fullstendig brakk og utpint.

Frukttrærne og vinrankene ble brent eller hogd ned av Taliban, både for å ødelegge befolkningens eiendommer og for å få godt utsyn over den strategisk viktige sletta som ligger mellom Kabul og Pansjir-dalen.

95 prosent av husene på Shomali-sletta er helt ødelagte og ubeboelige.

QARABAGH-DISTRIKTET, der Mahfouz og familien bor, består av 70 landsbyer. 66000 mennesker bodde her i 1990. Mens vi kjører innover en humpete og nesten uframkommelig landevei sammen med Mahfouz og familien, passerer vi landsbyer som ser ut som spøkelsesbyer.

Et stykke unna en av landsbyene ser vi et skilt som forteller at det finnes udetonerte amerikanske klasebomber i nærheten. De ble sluppet fra fly i oktober i fjor, da Taliban ble drevet ut av Kabul.

Landsbyene familiene vender hjem til er ryddet for miner fra Sovjet-tida og fra den afghanske borgerkrigen, men det ligger en masse eksplosiver i områdene rundt.

Mahfouz blir stående lenge stille og se på huset sitt.

- Først må vi få oss noe mat, deretter kan vi begynne å tenke på gjenoppbygging, sier han.

I natt og i ukene framover skal han og familien, som de andre i området, bo i telt de har fått fra FN.

I løpet av et par dager får de 150 kilo hvetemel fra Verdens matvareprogram (WFP). Det skal vare i tre måneder. Når de har murt opp veggene til huset, vil de få dører, vinduer og takbjelker fra UNCHR.

- Vi skal få det finere enn vi hadde det før, sier Mahfouz optimistisk. Artikkelforfatteren er utenriksjournalist i Dagbladets samfunnsavdeling.

PÅ VEI: Konvoien med 160 flyktningfamilier kjører gjennom den fruktbare Shomali-sletta, med Afghanistans mektige fjell i bakgrunnen.
SPENT: Mahfouz Mohammed Khan (32) på vei hjem. Det lille flyktningene har av eiendeler fraktes i lastebiler, selv blir de kjørt i buss.
ENDELIG HJEMME: Zarmina kommer sammen med sine to barn og mannen Mahfouz hjem til sitt utbrente hus etter nesten tre års tilværelse som internflyktninger i Kabul.