HJEM TIL JUL:  Etter fem måneder på sykehus og i rehabilitering, kan Vidar Vestli (62)
HJEM TIL JUL: Etter fem måneder på sykehus og i rehabilitering, kan Vidar Vestli (62)Vis mer

Hjem til jul etter fem måneders sykeleie

Vidar Vestli (62) skulle hente kona som var på jobb i justisdepartementet da bomben eksploderte. Etter fem tøffe måneder er han på bedringens vei. I dag fikk han hilse på kongeparet på Sunnaas sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNNAAS (Dagbladet): I to måneder fikk han intensiv behandling på Ullevål sykehus før han ble overført til Sunnaas og videre til rehabiliteringssenteret Fram i Bærum.

I julen skal han endelig hjem til kona Sissel Vestli - også hun et offer etter terroren.  

- Det blir Christmas light. Men julemiddag skal det bli, forteller Sissel til Dagbladet.

- Og kanskje dessert? spør ektemannen spøkefullt.

Dagbladet treffer ekteparet på Sunnaas sykehus, hvor kongeparet i dag har hilst på sju av de åtte pasientene fra terrorangrepene
som har vært på rehabilitering ved sykehuset. Av dem var fem overlevende fra Utøya og tre fra regjeringskvartalet.  

- Det var et varmt og hyggelig møte. Det er tydelig at de er mennesker som bryr seg om andre og ikke med andre, sier de om kong Harald og dronning Sonja. 

En ting av gangen - Å komme hjem til jul blir veldig godt, sier Vidar Vestli. Det er ingen selvfølge at det skulle være mulig. 

22. juli sto han og ventet på kona ved bilen på Einar Gerhardsens plass. Han var bare rundt 30 meter unna Breiviks kunstgjødselbombe på 900 kilo da den eksploderte.

Skadene han ble påført var svært alvorlige. Lenge var det usikkert om han kom til å overleve.

- Det har vært en jevn stigning siden jeg ble innlagt. Jeg kom inn som en potetsekk, sier han selv.

Kona forteller at han hadde marginene på sin side.

BESØKTE SUNNAAS:  Dronning Sonja og kong Harald var i dag på julebesøk på Sunnaas. Her hilste de blant annet på flere ofre etter terroren 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl
BESØKTE SUNNAAS: Dronning Sonja og kong Harald var i dag på julebesøk på Sunnaas. Her hilste de blant annet på flere ofre etter terroren 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Flere av skadene kunne gitt et tragisk utfall. Til slutt måtte han amputere beinet, men det skal vi klare, sier hun.

De takker blant andre en politimann fra Bergen for at de nå kan feire julen sammen.

- Han var på ferie i Oslo og sto parkert i nærheten av regjeringskvartalet da det smalt. Han forsto med en gang at det var en krisesituasjon og at det var behov for hans kompetanse. Han tok på seg en gul vest fra bilen, sendte familien sin vekk og gikk for å hjelpe til. At han kom til Vidar og startet førstehjelp så raskt var faktisk avgjørende for at det ikke gikk enda verre. Omstendighetene var på vår side. Det var utrolig heldig at det var en trent politimann som hadde med hjelpeutstyr i bilen som var førstemann som kom til Vidar, sier hun.

Spent på jula Samtidig som de gleder seg, er det et spenningsmomentet knyttet til hjemkomsten hvor ekteparet for første gang kan kartlegge hvordan hverdagen framover vil bli. Etter jula skal Vidar tilbake til behandling. Hvor lang tid det vil han kan komme hjem igjen for godt, vet de ikke.  

- Vi har fått beskjed om å ta julen og juledagene først, og så glemme alt annet, sier Sissel.

Hun kom selv fra eksplosjonen fysisk uskadd, men tiden etter har vært vanskelig.

- Jeg har vært både offer og pårørende. Den første tiden var jeg mest pårørende. Det er først nå følelsene har begynt å komme. Det gjelder Vidar også. Du kan tenke deg, da han våknet visste han ingenting om det som var skjedd på Utøya, forteller hun.
 
De to har også blitt besteforeldrene mens Vidar lå mer eller mindre bevisstløs. Familien har vært en stor støtte i den vanskelige tiden forteller ekteparet.

- Uten dem, spesielt sønnen og samboer her i Oslo, vet jeg ikke hvordan jeg skulle ha kommet gjennom hverdagen, sier hun.

FIKK HJELP:  Her får Vidar Vestli hjelp av en politimann fra Bergen. Bak ham sitter kona Sissel. Foto: REUTERS/Per Thrana
FIKK HJELP: Her får Vidar Vestli hjelp av en politimann fra Bergen. Bak ham sitter kona Sissel. Foto: REUTERS/Per Thrana Vis mer