VENTET LANGE KØER: Fredag og lørdag er de største utfartsdagen før jul. Men kjøreforholdene kan se ut til å bli bra i store deler av landet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VENTET LANGE KØER: Fredag og lørdag er de største utfartsdagen før jul. Men kjøreforholdene kan se ut til å bli bra i store deler av landet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Jula 2018:

Hjem til jul? Unngå disse dagene

Uansett om du kjører bil, tar tog eller skal ut å fly er fredag og lørdag de travleste dagene før jul. Men kjøreforholdene blir gode.

Skal du hjem til jul? En tur på hytta eller utenlands? Overraskende nok er du ikke den eneste.

I førjulstida er det 21. desember og 22. desember som peker seg ut som de travleste dagene både om du skal kjøre bil, ta tog eller fly.

24 280 ekstra plasser

- Vi setter opp 24 280 ekstra plasser i regiontogene til jul og nyttår. Som vanlig skal mange hjem til jul og nyttårsaften så vi forsterker alltid tilbudet, sier Gina Scholz, kommunikasjonssjef i NSB til Dagbladet.

Hun anbefaler folk å bestille billetter som raskt som mulig.

- Om du ikke allerede har gjort det så må du gjøre det så raskt som mulig. De fleste avgangene er fulle, men det kan være noen ledige billetter om du søker på flere avganger på en gang.

Scholz peker ut fredag 21. desember som den travleste dagen hos dem, men sier at de også venter mange reisende lørdag.

- Det starter opp allerede torsdag og øker mer og mer jo lenger inn i helga vi kommer.

Hun anbefaler folk å beregne ekstra med tid generelt, men spesielt om du skal til Oslo Lufthavn.

Nesten 100 000 skal fly fredag

Fordi det er ikke bare på skinnene det blir fullt av folk før jul. Avinor melder at det er nesten 100 000 som skal reise til og fra Oslo Lufthavn bare på fredag.

- Fredag kommer den største toppen. Da har vi registrert 96 993 personer som skal ut fly. Men den største juletrafikken starter allerede onsdag, og øker ytterligere torsdag, sier Kristian Løksa, kommunikasjonssjef i Avinor til Dagbladet.

Løksa anbefaler å pakke inn all bagasje godt og møte opp i god tid.

- Alle som måtte ønske må gjerne ta på seg nisselue. Da får de gå gjennom en egen sluse i sikkerhetskontrollen, og det er en tradisjon vi har hatt i mange år.

Gode kjøreforhold

Veiene har også en tendens til å fylle seg opp i førjulstida. Men på gladsida ser det ut som at de aller fleste får kjøreforhold i år.

- På den store utfartsdagen fredag ligger det an til å være gode kjøreforhold i store deler av landet, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Likevel kan de som tar ekstra tidlig juleferie få glatte veier onsdag og torsdag. I dag ble det sendt ut farevarsel for vanskelige kjøreforhold på Østlandet.

- I dag har det vært underkjølt regn mange steder. Spesielt i Oppland, Hedmark og Akershus. Det holder seg mest sannsynlig til i morgen kveld. Så kryper temperaturene oppover og det blir bedre kjøreforhold, sier Wiberg.

Videre forteller hun at været snur igjen til helga og det blir nullføre og nedbør som kan skape problemer.

- Men ikke så dårlig vær at veiene blir stengt.

Meteorologen ber likevel bilistene passe på slik at det ikke oppstår noen ulykker på de travle veiene.

Få de siste oppdateringene på kjøreforholdene og eventuelle innstilte avganger i nyhetsstudioet gjennom hele jula.

- Hvor mye trenger du å ha med?

Både Avinor og NSB anbefaler folk å være ekstra tålmodige.

- Fint om alle beregner ekstra tid og kan reise på litt fleksible tidspunkter. Det mest populære er 12-, 15- og 16-avgangene, sier kommunikasjonssjefen i NSB.

Hun fortsetter:

- Det er fint om folk også prøver å tenke fornuftig når de pakker. Hvor mye trenger du å ha med deg? I tillegg at man tenker over at det er mange andre som har mye bagasje og at bagasjen din må tåle å bli stablet på bagasjehyller.

Ikke minst vil hun at folk skal huske å ta med seg bagasjen når du går av toget.

- Det å stå på ski med en ski eller en stav er ikke noe særlig. Det er heller ikke gøy om gavene ligger igjen på toget. Så husk å ta med deg alt.

Travel nyttårshelg

Også i romjula tar trafikken seg opp igjen og både Scholz og Løksa sier at trafikken det er ventet mange reisende fra andre juledag.

- Det blir ganske mye trafikk igjen inn mot nyttårshelga, sier Løksa og viser til tallene over.

Det bekrefter også Scholz. Hun peker også på første nyttårsdag som travel.

Begge to bekrefter imidlertid at Avinor og NSB er godt forberedt og at folk skal komme seg trygt hjem til jul.