Hjem til jul

Mens kong Harald lå på operasjonsbordet, prøvde hans nærmeste familie å ha en så normal dag som mulig. I går kveld var lettelsen stor over at kreftoperasjonen gikk bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 20-tida i går kveld opplyste legene ved Rikshospitalet at kongens tilstand er «meget tilfredsstillende». Han var våken og fikk smertebehandling. Ifølge legene gikk operasjonen etter planen, og kreften har ikke spredt seg.

Kong Harald skal etter planen utskrives fra sykehuset 22. desember. Han håper å gå ut av sykehuset på egne bein.

Allerede i formiddag skal kongen ta sine første skritt etter operasjonen. Frykten for blodpropp er årsaken til at alle nyopererte skal på beina så raskt som mulig etter operasjoner.

Ved godt mot

- Kongen har gitt uttrykk for at han ikke har smerter. Og han er ved godt mot, forklarer overlegene Trygve Talseth og Håkon Wæhre.

Kongen ble operert av et team bestående av i alt 15 personer. I dag vil kong Harald få anledning til å drikke litt vann, men det vil ta en del dager før tarmene venner seg til vanlig mat.

- Vi er ikke ferdig med jobben med kongen ennå, sier Talseth, som tror at prognosen om at kongen er ute av sykehuset før jul, skal holde.

Nervøs dronning

Det ble en svært uvanlig dag for kongefamilien. Kongen lå på operasjonsbordet i fem og en halv time. I løpet av disse timene prøvde kongens nærmeste å leve som vanlig.

Dronning Sonja var på Slottet da kongen ble operert. Kronprinsregenten var først hjemme i Ullevålsveien, før han dro til Slottet for å arbeide. Kronprinsesse Mette-Marit skal ha vært hjemme.

Mens kongen lå på operasjonsbordet, var et flyttebyrå i full gang med å bære ut møbler og annet inventar fra kronprinsparets leilighet. Planen er at de skal flytte inn på Skaugum før jul. Prinsesse Märtha Louise var hjemme i Professor Dahls gate.

- Vil leve normalt

Kong Haralds nærmeste ble også holdt løpende orientert under operasjonen, der kong Harald fikk ny urinblære. Hvilken metode som ble brukt under operasjonen, vil ikke legene eller Slottet si noe om. De mener det tilhører privatlivets fred.

Først i dag vil kongens nærmeste familie besøke ham. Ingen har offisielle oppgaver. Onsdag er det igjen tilbake til hverdagen for kronprinsregenten, kronprinsessen og dronningen. De skal alle være til stede ved utdelingen av Nobels fredspris.

- Kongefamilien ønsker å leve et mest mulig normalt liv mens dette pågår. Representasjonsvirksomheten fortsetter som vanlig, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet til Dagbladet.

SNART PÅ BEINA: - Jeg gleder meg til jeg kommer på beina igjen, sa kongen før han ble operert på Rikshospitalet. Allerede i formiddag tar kongen sine første skritt etter den vellykkede operasjonen.