Hjem til knust hus

URSEVAC (Dagbladet): Alt er fullstendig smadret i huset til lege Shiqeri Hyseni i landsbyen Ursevac. - Men Kosovo er blitt fritt, vi har da noe å glede oss over, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom den albanske familien med tre barn tilbake til sitt hjem i Ursevac, rundt tre mil fra Kosovos hovedstad Pristina. Det ble et sjokk, for deres kjære hjem er ikke lenger en bolig. Alt som kan knuses, er knust.

Legefamilien ble ganske enkelt bedt om å pelle seg bort så fort som mulig for noen måneder siden. Serbere flyttet inn.

Serberne gravde ei skytegrav i hagen, det er ikke plass til blomster lenger.

Instrumentene er veltet og oversprøytet med kjemikalier på legens kontor. Alt er kaos. Slik er det i alle rom. Her og der står det skrevet «Serbia» på vegger og redskaper.

De har gått grundig til verks, menneskene som har herjet her de siste timene. Det må ha tatt tid å få ødelagt så mye.

Smiler i kaoset

Shiqeri Hyseni er rolig mens han viser rundt i etasje etter etasje.

- Er du ikke sint og bitter?

- Hva kan vi gjøre? Ingen vil gi oss erstatning, ingen andre enn vi vil rydde opp. Nå skal vi bo her, vi begynner på arbeidet nå. Kosovo er blitt fritt, vi har da noe å glede oss over, sier han.

- Men hva synes du om menneskene som har gjort dette?

Legen trekker på skuldrene og er taus ei stund. Han har et kort svar.

- Bildene forteller vel det meste.

Denne albanske familien er ikke den eneste som vender tilbake til et ødelagt hjem. Mens vi samtaler på fortauet i solsteika, hører vi plutselig høylydt prat like ved. Vi løper dit og ser tre britiske tanks som har sperret veien. Soldatene står bredbeint vakt med fingrer på avtrekkerne.

Mellom stridsvognene ser vi to serbiske offiserer i heftig diskusjon med NATO-offiserer. Langs veien står tre serbiske lastevogner. I flere timer pågår forhandlingene i en svært spent atmosfære. Men fornuften seirer.

SMADRET: Lege Shiqeri Hyseni kom i går hjem til et fullstendig knust kontro og smadret hjem i byen Ursevac. Serberne tvang familien til å flytte, nå har de ingen ting igjen.