Hjem til lønnsopprør og brannskadd hus

LO-leder Yngve Hågensen er på vei hjem fra Sør-Afrika. Han kommer hjem i morgen til lønnsopprør og en totalskadd bolig som kan være påtent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har vært i kontakt med folk i LO-lederens reisefølge som bekrefter at Hågensen reiser hjem fra Sør-Afrika allerede i dag. Han har forlatt hotellet i Durban, og er ventet hjem til Norge i morgen.

Totalskadet

LO-lederen ble varslet om brannen i familiens bolig på Ski mens det fortsatt brant i formiddag. Han har trolig også fått beskjeden fra politiet om at man etterforsker brannen som om den var påsatt. Politiet har også funnet fram opplysningene om drapstruslene mot LO-lederen fra februar.

Boligen har mindre skader utvendig, men er totalskadet av vann og røyk innvendig.

- Det var stor varme- og røykutvikling da vi kom til stedet. Røykdykkere søkte gjennom huset og fant ingen, sier visebrannsjef Jack Hatlen i Nordre Follo brann- og feiervesen.

Brannen blusset opp igjen ved 16.30-tiden, og brannvesenet måtte tilkalles på nytt. Brannen er ved 17.30-tiden igjen under kontroll.

- Det er nærliggende å tro at brannen startet i kjelleren i huset, sier operativ uteleder Ulf Dobloug i Follo-politiet til Dagbladet.

Politiet gjennomfører i ettermiddag en dør til dør-aksjon i nabolaget for å kartlegge om noen har observert noe av interesse i tidspunktet da brannen startet.

Kripos-etterforskerne har nå gått inn i huset etter at undersøkelsene utendørs er avsluttet. Politiet skal ha funnet skospor som karakteriseres som «interessante».

Lønnsopprør

Yngve Hågensen vil også bli møtt av et gryende lønnsopprør når han vender hjem. Grasrota i LO er misfornøyd med lønnsoppgjøret som Hågensen signerte like før han satte seg på Afrika-flyet, og Norsk transportarbeiderforbund stiller seg i spissen for en landsomfattende aksjon for å stemme ned lønnsoppgjøret når det skal ut til uravstemning.

Førstesekretær Evy Buverud Pedersen i LO gjør det klart at LO-ledelsen ikke vil sitte med hendene i fanget når det nå mobiliseres til nei-aksjon mot meklingsresultatet mellom LO og NHO. LO-ledelsen mener det er kommet fram gal informasjon om utvidelsen av tariffperioden fra to til tre år.

- Vi vil nå forsøke å frem korrekt informasjon i debatten om det tredje avtaleåret. Situasjonen er jo den at vi nå kan forhandle om lønnsreguleringer og andre endringer i tariffperioden. Det betyr kort og godt at vi har en reguleringsbestemmelse som er mer enn det som er normalt i et mellomoppgjør, sier Buverud Pedersen.

RASKT: Brannvesenet kom raskt til boligen på Ski og fikk begrenset skadene av brannen.
TOTALSKADET: Huset fikk små skader utvendig, men er i følge politiet totalskadet innvendig av røyk og vann.