Hjem til mor og far

For to år siden ledet de krigskledde og røykende tvillingene Luther og Johnny Htoo (13) geriljaen Guds Armé. I dag har guttene sivile klær og er gjenforent med mor og far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Luther og Johnny Htoo havnet på avisenes førstesider verden over i januar 2000. De unge tvillingene ledet Guds Armé, som tok 700 gisler på et sykehus i Thailand. Angrepet endte med at sykehuset ble stormet av thailandske spesialstyrker og ni av Guds Armés krigere ble drept. Tvillingene Htoo overlevde og klarte å rømme.

Nytt hjem

De to guttene ledet geriljagruppa Guds Armé i tre år, og kjempet mot det burmesiske regimet. Men i januar i fjor ga tenåringene opp kampen og meldte seg til det thailandske politiet i Ratchaburi, nær den burmesiske grensen.

Siden den gang har guttene sittet fanget i et trangt hus på politistasjonen. Like før nyttår ble guttene hemmelig flyttet til en flyktningleir for det kristne Karen-folket. Her ble de gjenforent med sine foreldre.

- Vi kunne ikke lenger holde dem på politibasen, sier grensevakten Payakkaphan Phokaew til AP.

Thailand har forsøkt å kvitte seg med tvillingene og har bedt USA om å ta imot dem. Men USA har vært motvillige og guttene sjøl har bedt om å få bo sammen med sin familie på tross av at de bor i flyktningleir.

Glade

Guttene tilhører Karen-folket, som har kjempet mot det burmesiske regimet i mange tiår. Ifølge en hjelpearbeider som traff Htoo-brødrene i flyktningleiren denne uka, virket 13-åringene glade for å være «sammen med sitt eget folk».

Men lederne for flyktningleiren er nervøse for sikkerheten. Leiren ligger bare 400 meter fra Burmas grense, og det har nylig vært kamper mellom Karen-folket og burmesiske styrker i grenseområdet, melder AP.

Magiske evner

Da Htoo-tvillingene ledet geriljaen Guds Armé, mente tilhengerne, de fleste barn og ungdom, at guttene hadde magiske evner. Deres ordrer ble adlydt uten spørsmål fordi deres tilhengere trodde at Htoo-brødrene garanterte seier. Ryktene sa også at Johnny og Luther Htoo var immune mot kuler og landminer.

Guttene var storrøykere, men forbød sine tilhengere å drikke alkohol, spille og banne. Tvillingene ledet på det meste mellom 200- 500 soldater. De aller fleste av disse var barn og ungdom.

Karenerne

  • Mer en 120000 karenere bor i flyktningleirer i Thailand.

  • Karen-folket finansierer sin krigføring mot Burma gjennom dyrking og salg av opium.

RØYKER FORTSATT: Geriljaklærne er kastet, men sneipen henger fremdeles i tvillingbrødrenes munnvik. Nå bor guttene sammen med sine foreldre og 21 andre familiemedlemmer i en flyktningleir i Thailand.
STORRØYKERE: Johnny Htoo (t.v.) og hans bror Luther røykte mye, men nektet sine tilhengere å drikke alkohol, spille og banne.
GERILJALEDERE: Johnny Htoo (t.h.) ser på sin tvillingbror Luther som gjør klar M-16-rifla i Burmas jungel. De to guttene ledet geriljaen Guds Armé i tre år, og deres tilhengere mente de hadde magiske evner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer