Hjem til politisk asyl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Hvis Eduard Sjevardnadze bestemmer seg for å reise til Moskva, er han noe så paradoksalt som på vei hjem til politisk asyl.

Den sovjetiske

utenriksministeren som var en visjonær og nyskapende utenrikspolitiker, skulle vise seg å forfalle til å bli en autoritær stammehøvding i det kaukasiske fjell-landet Georgia. Av det kan man muligens antyde at oppgaven med å lede et lite, fattig, korrupt, isolert, postkommunistisk land i grenselandet mellom det europeiske og det asiatiske kan være vanskeligere enn å være en av arkitektene for en utenrikspolitisk revolusjon.

DET BESTE

man kan si om Eduard Sjevardnadzes litt mer enn ti år som georgisk stammehøvding er at han til slutt fulgte sine beste instinkter fra sin tid som sovjetisk utenriksminister, ga opp makta uten å ty til vold.

- Jeg ga meg for å unngå et blodbad, sa han i den erklæringen der han gjør det klart at han trekker seg som president. Sjevardnadze - som gjorde det mulig for Vaclav Havel å gjennomføre en fløyelsrevolusjon i Tsjekkoslovakia i 1989 - gjorde det til slutt mulig for hans egne politiske motstandere å gjennomføre en fløyelsrevolusjon også i hjemlandet Georgia.

For Sjevardnadze

var det en personlig dramatisk avgjørelse å forlate hjemlandet på en så ydmykende måte. Allerede i selvbiografien hans fra etter at han flyttet tilbake til Georgia i 1992, går det fram at han oppfatter seg som en far for sine landsmenn. Moskva, som er det sannsynlige stedet for asyl for Sjevardnadze, og som i mange år var hans hjemby, er heller ikke som den var. Sjevardnadze har som Georgias president utfordret Russlands ønske om herredømme i sin egen kaukasiske bakgård.

GEORGIA GÅR EI

meget usikker framtid i møte. Gjennomsnittslønna er på mindre enn ti kroner dagen, og pensjonen er på et par, hvis den i det hele tatt utbetales. Den allmenne fattigdommen og tradisjonelle regionale motsetninger blant fjellfolk, som har en æreskodeks som hører europeisk middelalder til, gjør Georgia til et politisk jordskjelvområde. Derfor er det positivt at Georgias fløyelsrevolusjon er gjennomført helt uten vold. Det er meget oppløftende i en kultur der terskelen for politisk voldsutøvelse tradisjonelt er meget lav.