Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjem til ruiner og minefeller

- Flyktningene som vender hjem til Kosovo vil bli møtt av ødelagte hus, giftige brønner og minelagte jorder, hus og veier, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Freden kan bare sikres om verdenssamfunnet nå er villig til å yte en meget omfattende bistand. Gjenoppbyggingen kan raskt koste 450 milliarder kroner, sier Mollekleiv.

Men hjelpeorganisasjonene vet foreløpig ikke hvor omfattende gjenoppbyggingen av Kosovo egentlig blir. Først når freden er etablert kan de komme seg inn i Kosovo og få den fulle oversikten.

Inderlig ønske

Et annet springende punkt er hvor lett eller vanskelig det blir å få flyktningene til å vende hjem.

- Vi vet at de aller fleste av flyktningene har et inderlig ønske om å vende hjem. Men vi vet også at svært mange ikke vil reise om de føler seg utrygge. Jeg tror at svært mange av flyktningene må regne med å tilbringe vinteren i Albania og i Makedonia, i telt eller hos private, sier Mollekleiv. Ingen har heller foreløpig den fulle oversikten over hvor mange miner flyktningene vil bli møtt med eller hvor de er gravd ned.

Norsk Folkehjelp har allerede planer om å sende ned eksperter for å kartlegge minene.

- Problemet gjelder ikke bare miner. Britene og amerikanerne har brukt såkalte klasebomber og svært mange av disse ligger nå ueksploderte på bakken i Kosovo. De er like farlige som minene, sier Per Nergaard, leder for mineenheten i Norsk Folkehjelp.

En viktig del av minearbeidet er å lære folk å leve blant minene. Norsk Folkehjelp håper å kunne starte den delen av arbeidet i flyktningleirene, før flyktningene reiser tilbake til Kosovo.

Hjelpeorganisasjonene vil først prøve å hjelpe de mange hundretusener av kosovoalbanere som ennå befinner seg i hjemlandet sitt. Deretter skal forholdene legges til rette slik at flyktningene skal kunne vende hjem.

Matfordeling

- Det viktigste arbeidet for Røde Kors vil være fordeling av mat, etablering av helsestasjoner og å få sykehusene i Kosovo i drift igjen, sier Mollekleiv.

- Vi vil også arbeide med vannforsyningen. Vi vet at svært mange av brønnene er forgiftet av olje, gift og dyrekadavre og det blir en enorm oppgave å få skaffet flyktningene reint vann, sier han.

I Norge har Stortinget foreløpig bevilget 575 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet. I går foreslo regjeringen å gi ytterligere 350 millioner til flyktningene, slik at støtten kommer opp i 925 millioner.

<B>TRØSTESLØS:</B> Å brenne husene til sivilbefolkningen har vært fast rutine for de serbiske styrkene i Kosovo.