Hjem til tom leilighet

- Naboen ringte og sa at et flyttebyrå bar ut tingene våre. Da hadde vi tre dager igjen av Hellas-ferien, sier småbarnsfar Håvard Værnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med kona og to barn reiste trondheimsmannen på en etterlengtet ferie til Hellas tidlig i sommer. Mens familien lå på stranda, bestemte imidlertid huseier seg for å selge huset og kaste ut leietakerne. Et flyttebyrå ble hyret inn, som plasserte innboet i fem containere.

- De siste tre dagene av ferien gjorde vi ikke annet enn å forsøke å puste. Vel hjemme fikk vi et sjokk. Hva sier du til unger på sju og ti år når hele hjemmet deres plutselig er borte, sier Værnes til Adresseavisen.

Flyttet innboet tilbake selv

- En annen skremmende side av denne historien er at et flyttebyrå bare kan trampe inn i vårt hjem og fjerne alt uten at vi har bestilt flytting, sier han.

Da Vinje flyttebyrå bar ut de siste tingene kom svogeren til Værnes tilfeldigvis forbi og forsøkte å forklare flyttemannskapene at det må ha skjedd en misforståelse. Det hjalp lite.

Helt fram til denne uka har innboet stått i containerne, men nå har familien fått seg en ny bolig.

Værnes håpet nå at Vinje ville kjøre tingene til den nye boligen enten gratis eller for den tidligere utleiers regning. Det ville de ikke, og Værnes måtte i stedet gjøre det selv.

Beklager ikke

Vinje flyttebyrå vil ikke beklage hendelsen, selv om de innrømmer at de ble lurt.

- Vi ante uråd da en kjenning av familien dukket opp, men da var det for seint, sier Olav Langørgen til Adresseavisen.

Han sier at grunnen til at de ikke ville flytte tingene tilbake gratis er at de ikke ønsker å tape penger.

- Jeg føler verken at vi har skyld eller moralske forpliktelser overfor Værnes, sier Langørgen.

Advokat Tore Sveen representerer flyttebyrået og sier at de ikke kunne gjort dette på en annen måte.

- Selskapet ble engasjert av eier av leiligheten og ble bedt om å flytte tingene. De ville ikke gjennomført dette hadde de visst om det faktiske forholdet, sier han til Dagbladet.no.

- Kontrakten ble misligholdt

Leietaker har ikke fått dom for gjeninnsettelse i boligen, sier advokatfullmektig Lise Høeg ved advokatfirmaet Krogstad til Dagbladet.no.

Leietaker skyldte ifølge Høeg leie, hadde fått ut depositumspenger uten utleiers samtykke og foretatt ødeleggelser i leiligheten.

- Leietaker hadde selv skrevet i et brev at de skulle flytte ut ved skoleårets slutt i våres, så fort de hadde skaffet seg en ny leilighet, sier Høeg.

- Men følte din klient at det var riktig å gå inn i leiligheten uten å varsle leietaker?

- Han var i en meget presset situasjon økonomisk.

Hovedregelen i slike saker er at en utkastelse skal skje via enten namsretten eller namsmannen.

Høeg presiserer at hun ikke ble kontaktet av Høeg før innboet var flyttet ut.