Hjemkomst uten Castro-fest

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Fidel Castro glimret med sitt fravær da vesle Elian Gonzalez seint onsdag landet på Cuba. Den gamle diktatoren viste en hel verden at han ikke vil lage seierssirkuset amerikanerne hadde ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå seksåringen skal begynne sorgprosessen etter å ha sett mora drukne for sju måneder siden.

President Fidel Castro hadde gitt folk beskjed om at Elian ikke skulle holdes fram som noe krigstrofé, i den endeløse striden mellom Cuba og USA. Man skulle oppføre seg «med størst mulig verdighet, alvor og disiplin», het det i en kunngjøring fra regjeringen.

Overraskende

Castro hadde på denne måten funnet det klokest å overraske USA og omverdenen, hvor man på alle hold ventet å se kubanere i hundretusentall feire i gatene. Budskapet til USA synes å være: «Når dere kom til vett og forstand og sendte Elian hjem, skal vi være greie.»

Til president Bill Clinton sender Castro hermed en innbydelse til å dempe motsetningene og ta nye steg for å normalisere forholdet mellom de to land.

Gatene i hjembyen Cardenas var folketomme da flyet med Elian og hans lille familie landet. De fleste satt klistret til tv-ene, og ifølge New York Post håper de fleste kubanere at Elian-sagaen skal vise det meningsløse i USAs isolasjon av Cuba i 40 år. De håper at Elian skal være døråpneren til et liv hvor mat og medisiner igjen kan nå trengende kubanere.

Kongressen i USA lettet nylig på handelsblokaden, men president Bill Clinton har sagt at klimaet for normalisering ennå ikke er godt nok.

Bortkommen Elian

Nesten tusen skoleelever fra Elians skole var busset inn til flyplassen José Martm i Havanna og ønsket Elian jublende velkommen hjem. Der var også nasjonalforsamlingens president, Ricardo Alarcsn, men han holdt ingen tale. Elian så litt bortkommen og forvirret ut, før familien ble eskortert til det, etter kubansk standard, eksklusive Miramar-området. Der skal familien bo i to- tre uker, mens Elian skal få psykologhjelp. Han skal også få skolegang sammen med elevene han hadde hos seg i USA.

Mange amerikanere tror at det dreier seg om hjernevasking, mens kubanske psykologer sier at Elians skrekkopplevelse nå må bearbeides. Oppholdet i Miramar skal verne gutten fra fotografer og nysgjerrige kubanere.

Brutale voksne

I sju måneder er han blitt overlesset med leker og opplevelser, blitt overvåket av tv-kameraer og fått enormt mye oppmerksomhet. Nå skal tapet av mora, den brutale avhentingen i Miami og voksenverdenens brutalitet få lov til å komme opp til overflaten i Elians bevissthet.

Elian spør ennå etter mora. Aurora Garcma, professor i psykologi i Havanna, sier gutten må få gjennomgå sorgen etter moras død, og det må han gjøre hjemme, der han bodde sammen med henne. Men først må han få ro, uten å bli omringet av journalister og alle naboene i hjembyen Cardenas, sier professor Garcma til avisa El Pams.

Dette er begrunnelsen for at familien isoleres i Havanna. Før det enkle livet i støvete, lille Cardenas igjen blir Elians virkelighet, skal familien ha noen uker ferie.

I morgen arrangeres en stor demonstrasjon i Havannas gater. Den er rettet mot handelsblokaden fra USA og kritikken er rettet mot vedtaket i USAs kongress for få dager siden. Vedtaket åpner for salg av mat og medisiner, men nekter Cuba kreditt i USA. Samtidig er salg av kubanske varer til USA fremdeles ulovlig.

Hvor mye Elian kommer til å prege demonstrasjonen, vil morgendagen vise.

atn@dagbladet.noeinar.hagvaag@dagbladet.no

HJEMME: Fra dollarglis i Miami til Lada i Havanna. Etter å ha opplevd mer på et halvår enn de fleste opplever i et langt liv, skal lille Elián få ro, få sørge over mora og finne tilbake til livet i en Kubansk småby.