- TROR JEG REDDET LIV: Da terroristen gikk til angrep i Melbourne, Australia, forrige uke gikk hjemløse Michael Rogers til angrep. Nå hylles han for den impulsive heltedåden. Video: Channel 7 News Vis mer Vis mer

Knivstikking i Melbourne

Hjemløs mann stoppet Melbourne-terroristen: - Jeg ville bare gjøre noe riktig for første gang i livet

Hylles for heltegjerningen.

En hjemløs mann har blitt hyllet etter at han fredag stoppet drapsmannen som knivstakk tre personer i Melbourne sentrum fra å gå løs på politiet.

Et av ofrene for knivstikkingen døde på stedet, mens to ble brakt til sykehus med skader.

Hendelsen ble filmet av vitner, og filmene viser en mann som gjentatte ganger dytter en handlevogn mot gjerningsmannen, mens han truer en politimann med kniv.

Bildene spredte seg raskt i sosiale medier, og «handlevogn-mannen» ble raskt identifisert av lokale medier som hjemløse Michael Rogers.

Samlet inn hundretusenvis

Siden da har Rogers blitt hyllet i nasjonale og internasjonale medier for «heltegjerningen».

Da sjefen for det nasjonale kollektivet for hjemløse, Donna Stolzenberg, fikk høre om ham, satt hun i gang en innsamlingsaksjon som har tatt helt av.

«Han er en helt i våre øyne. Han risikerte sitt eget liv den dagen, for ingen vinning. Det er en innsats som ikke kan måles i penger, men vi mener han fortjener en belønning som kan hjelpe hans situasjon», skriver hun på innsamlingsaksjonens nettside.

Siden aksjonen ble opprettet lørdag har pengene strømmet inn. Mandag formiddag har nesten 4700 mennesker samlet inn til sammen 130 000 australske dollar - nesten 800 000 kroner.

- Jeg ville bare gjøre noe riktig

Til den australske avisa The Age forteller Rogers at han har vært inn og ut av fengsel i flere tiår og har en lang historie med rusmisbruk. På tross av at han har fått tildelt en offentlig finansiert leilighet, har han av ulike grunner valgt å bo på gata.

Da han fredag ettermiddag så to politimenn som prøvde å få kontroll på gjerningsmannen, nølte han ikke med å hjelpe til.

- Jeg ville bare hjelpe og gjøre noe riktig for første gang i livet, sier han om hendelsen.

Det var ikke før seinere, etter at gjerningsmannen ble skutt av politiet, at Rogers forsto at mannen hadde hatt en kniv i hånda.

Får ikke bruke pengene på hva som helst

Rogers er overveldet over den massive hyllesten og sjenerøsiteten, selv om enkelte også har kritisert at innblandingen kunne fått tragiske konsekvenser.

Hva han skal gjøre med pengene vet han ikke, men han får sannsynligvis ikke bruke dem på hva som helst.

Stolzenberg sier til den australske radiostasjonen 3AW at de er nødt til å gi ham pengene på en måte som er til hans beste, sett i lys av hans situasjon.

- Vi kommer ikke til å gi ham en kjempestor sjekk, det ville satt han i en ny risikosituasjon. Vi planlegger å sette dem i et fond så han kan bruke dem på levekostnader.