Hjemløs og forlatt på gata i London: Denne isbjørnen ber deg redde Arktis

Støttes av Jude Law og Radiohead. Nesten 500 000 har signert underskriftskampanjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Videoen du kan se i denne saken er laget i forbindelse med «Save the Arctic»-kampanjen til Greenpeace, og i skrivende stundt har 440 000 personer fra hele verden gitt sin digitale underskrift til kampanjen.

Målet er ifølge nettsida å nå 1 million underskrifter, som så skal tas med til Nordpolen der organisasjonen skal plante et flagg «for framtiden» på havbunnen.

Kampanjefilmen er iallfall godt egnet til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Videoen bruker sterke virkemidler, med en sentimentalitet som tatt ut av Disney-universet.

I filmen møter vi en isbjørn som har måttet bytte ut sitt naturlige habitat i Arktis med en tilværelse som hjemløs i Londons gater.

- Motløs på gata Som ventet er ikke dette en ideell tilværelse for en isbjørn, og videoens heltinne ser ut til å bli stadig mer motløs før skuespilleren Jude Laws stemme åpenbarer seg med oppfordringen:

- Mens Arktis smelter begynner kampen om ressursene. Ingen vil høre på henne (isbjørnen), men de vil høre på deg. Bli med, redd Arktis.

I tillegg til Jude Law har også bandet Radiohead bidratt til kampanjevideoen.

- Filmen er et kraftig uttrykk for hvordan vi leker med skjebnen, for klimaendringene påvirker oss uansett hvor vi bor, sier Jude Law.

Nettopp ismeltingen i Arktis er noe som Norge og de øvrige landene i Arktis råd følger spent med på. Ismeltingen åpner nemlig nye muligheter i en av verdens utposter, blant annet åpner det for nye skipsruter og mulig utvinning av naturressurser.

- Må stoppe oljegigantene Greenpeace krever imidlertid at Arktis skal «beskyttes mot oljeboring og industrielt fiske - og at Nordpolen blir et felles, globalt naturreservat for fred og forskning».

- Vi må stoppe oljegigantene fra å ta seg inn i Arktis. Et oljeutslipp i Arktis ville ha ødelagt denne fantastisk vakre regionen, mens forbruket av den oljen bare vil bidra til å gjøre vårt største problem, klimaendringene, større. Derfor støtter jeg denne kampanjen, sier Thom Yorke i Radiohead i en uttalelse.

- Vi står sammen med flere hundre tusen andre som mener dette området skal bli et reservat, beskyttet fra den kommersielle grådigheten for godt, sier Jude Law.

Når det gjelder isbjørnheltinnen vår i London tar vi det for gitt at hun ikke faktisk er hjemløs i den britiske hovedstaden. Isbjørnen er ikke listet som utrydningstruet av IUCN, men organisasjonen regner den som sårbar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer