Hjemløse fyller huset

I den lille stua si har Ivana Shobot fått tolv gjester å ta seg av de siste tre dagene. De er hjemløse fra byen Obilic, som nå er helt rensket for serbere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PLEMENTINA (Dagbladet): De norske KFOR-soldatene hadde fram til i fjor sommer ansvaret for å beskytte Obilic. De siste 485 serberne som bodde der, har rømt byen siden torsdag. 155 av dem har søkt tilflukt hos familie og bekjente i den serbiske landsbyen Plementina.

Inne i stua til familien Shobot sitter jentene trangt. Fire babyer går på rundgang, og småbarna leker på gulvet. Mennene er ute ved landsbyens holdeplass og diskuterer situasjonen.

Brente hus

Gordana Grujic (22) måtte i 1999 flykte med familien fra hjembyen Sibovac. Huset ble brent, og de ble jaget til Obilic. Nå er huset i Obilic også brent, og Gordana har søkt tilflukt hos Ivana sammen med foreldrene og en nevø.

Sanje Milutinovic (19) forteller nesten den samme historien. I 1999 flyktet hun fra Klina til Obilic. Onsdag startet demonstrasjonene, og husene begynte å brenne i den ene delen av Obilic.

- KFOR-soldater kom til oss og sa at de ikke lenger kunne garantere vår sikkerhet. Vi fikk ikke ta med oss noe og måtte reise i det vi hadde på oss. Hjemmene våre har vi ikke sett siden torsdag, bare røyken som stiger fra området der de sto, forteller Sanje, mens hun rugger sønnen sin, Srdjan på 5 måneder.

Hun vil bli i Plementina nå, men ønsker seg en tryggere tilværelse for seg og familien i Serbia.

- Vi kan aldri dra tilbake til Obilic, og vi er ikke trygge her heller. Jeg bryr meg ikke om hvor jeg bor, jeg vil bare ha trygghet for meg og familien, sier Sanje.

- Hellig land

- Mødrene tenker bare på barna sine, skyter naboen Nacich Stojan (45) inn.

Han har sittet og hørt på - og hisset seg opp over det Sanje sier.

- Seriøse serbere vil aldri flytte herfra. Kosovo er hellig land for oss serbere på samme måte som Vatikanet er for katolikker, sier han. Utenfor ved holdeplassen møter jeg 66 år gamle Zvonimir Dimitrijevic.

- Jeg har ingenting nå, bare sjela mi og disse klærne, sier han og slår ut med armene.

Huset hans brant torsdag, sammen med huset til sønnen og svigerdatteren.

- Jeg lå og hvilte middag da KFOR kom og tok meg med inn i bilen sin. Jeg fikk ikke ta med meg noe. Allerede før vi hadde dratt fra stedet, rykket Kosovos politistyrke, KPS, inn i huset og organiserte plyndringen, forteller han.

FNs lokale minoritetsobservatør, russiske Lilija Galieva, bekrefter overfor Dagbladet at det albanskdominerte politiet har deltatt i både etnisk rensing og plyndring av serbiske hjem.

3600 på flukt

I 1999 bodde det over 8000 serbere og bare noen få hundre albanere i Obilic. Etter krigen begynte trakasseringen, og serberne ble avhengige av KFOR-vakthold døgnet rundt. Skulle de ut av området sitt, ble de alltid eskortert av militære. Mange tok toget hver dag til den serbiske delen av Mitrovica for å jobbe. På togene og langs linja var det tungt bevæpnede KFOR-soldater.

Minst 3600 serbere og andre ikke-albanere er blitt tvunget til å flykte på grunn av voldsbruk fra albanske grupper i Kosovo de siste dagene.

PÅ FLUKT: Hjemme hos Ivana Shobot er det et yrende liv etter at hun tok imot 12 flyktninger fra Obelic. F.v. Sanje Milutinovic (19) med Srdjan (5 md.), Suzana Milutinovic (19) med Angela (1 md.) og Ivana Shobot.